RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Шантићеве вечери поезије од 9. септембра

Традиционалне 105. Шантићеве вечери поезије у организацији Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”, Градски одбор Мостар, и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва Гусле, биће одржане од 9. до 15. септембра, саопштили су организатори.

Манифестација ће свечано бити отворена у понедјељак, 9. септембра, у 19 часова у Хрватском дому “Херцег Стјепан Косача” у Мостару, када ће бити отворена изложба “Алекса Шантић и мостарски књижевни круг”, аутора академика Ранка Поповића у организацији Градског одбора “Просвјете” и Академије наука и умјетности Републике Српске.

У умјетничком дијелу наступиће Мостарске кише и глумац Небојша Кундачина.

У 17. 30 часова на православном гробљу Бјелушине биће одржан помен на гробу Алексе Шантића и положено цвијеће.

Манифестација се наставља 10. септембра, у 18.00 часова у манастиру Житомислић гдје ће бити одржан програм под називом “Шантићева трајања”.

У оквиру програма биће промовисана Сабрана дјела Алексе Шантића у издању СПКД “Просвјета”, Градски одбор Мостар, која је приредио професор Душко Певуља.

У другом дијелу програма биће одржан научни скуп “Алекса Шантић минус; 100 година након смрти” на којем ће учествовати професори Ранко Поповић, Душко Певуља и Владан Бартула, затим управници Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало и Српске књижевне задруге Душко Бабић, те новинар и публициста Златко Сердаревић.

Модератори су игуман манастира Житомислић Данило Павловић и предсједник СПКД “Просвјета”, Градски одбор Мостар, Сања Бјелица Шаговновић, а у умјетничком дијелу програма наступиће глумац Небојша Кундачина.

У сриједу, 11. септембра , у 19.00 часова у Владичанском двору у Мостару биће одржана свечаност додјеле књижевне Награде “Алекса Шантић” и пјесничко вече добитника Здравка Миовчића.

У музичком дијелу наступа виолинисткиња Ана Пешут.

Програм се наставља у петак, 13. септембра, у 20.00 часова у Народном позоришту Мостар, када ће пјесник Перо Зубац, заједно са Милошем Зупцем и бендом одржати пјесничко-музичко вече под називом “Жива ријеч”.

У суботу, 14. септембра, у 19.00 часова у Владичанском двору биће одржана поетска представа саткана од Шантићевих стихова, пјесничких слика и емоција под називом “Горки пламен” ДИС театра Бањалука, ауторски пројекат Новице Богдановића.

Манифестација се завршава у Невесињу гдје ће, традиционално, бити одржан програм под називом “Невесиње – друга Шантићева кућа”, а у оквиру кога ће у 19.00 часова у Културном центру “Небојша Глоговац” бити одиграна поетска представа “Горки пламен” ДИС театра Бањалука.

Улаз за све програме је бесплатан и организатри позивају све грађане да посјете манифестацију.

Покровитељи манифестације су Управа Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, кабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мјере у области односа Србије са дијаспором, Министарство културе Србије, град Мостар, Влада Херцеговачко-неретванског кантона, Министарство културе ХНК.

Пријатељ манифестације је комапнија М:тел. Медијски покровитељи су Новинска агенција Републике Српске СРНА, Дневни лист, Топ портал и Бљесак.инфо.

Извор: РТРС

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.