RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Стварањем Републике Српске и одбраном српског народа у Брчком остварени циљеви формирања Прве посавске бригаде

У присуству неколико стотина бивших бораца, породица погинулих бораца и цивила те  српских представника у законодавној и извршној  власти Дистрикта и гостију  данас је поменом код Споменика Српским браниоцима Брчког, који су служили свештеници архијерејског намјесништва брчанског, обиљежена  24.годишњица од формирања Прве посавске бригаде Војске Републике Српске.

« Наша бригада је формирана као одговор на формирање Патриотске лиге, 108. ХВО бригаде и 108. бригаде Армије БиХ. Основни задатак бригаде да сачува српско становништво на овим просторима је у потпуности испуњен. Да се нисмо организовали завршили бисмо као српско становништво у Федерацији које је протјерано, побијено и затварано. Да се нисмо одржали у Брчком вјероватно Дистрикт никада не би био ни проглашен и ми бисмо били избеглице тако да је наша борба имала смисла, јер смо на темељу те борбе остали и опстали у овом граду»рекао је између осталог Живан Илић, предсједник брчанског БОРС-а.

Илић није крио незадовољство положајем демобилисаних бораца данас у друштву који су према његовим ријечима маргинализовани,болесни, незапослени, незадовољни.

«Таква нам је судбина већ вјековима. Незадовољни смо наравно боримо се колико можемо за нека већа права, али то све иде споро и тешко рекао је Илић.

Код Мише Јовића, некадашњег команданта батаљона у Првој посавској бригади, сваког 20.маја навиру сјећања на дан када је прије 24. године формирана ова елитна јединица која је за свој допринос у Отаџбинском радту добила Орден Немањића, највеће признање које је  јединица могла да добије.

spomenik srpskim braniocima

«Сјећања ће навирати док смо год живи, али видите како изгледамо, сваким даном смо све старији, немоћнији. Истом брзином и смањује се и брига према нама преживјелим борцима. И данас смо окупили у малом броју, нажалост малом броју наспрам великог дјела које смо остварили. Идемо даље, чини ми се да се и даље боре они који су и прије 24 године кренули у борбу. Ипак имамо Републику Српску због чега смо дали толике жртве иако нисмо жељели рат» рекао је Јовић.

prisutni na pomenu

Иначе, кроз Прву посавску бригаду прошло је преко 7.000 бораца, три и по хиљаде је рањено, а око 380 бораца дало своје животе у одбрани РС и српског народа у Брчком.

Делегације борачких удружења насталих из отаџбинског рата, те представници српских политичких партија положили су вијенце  на Споменик српским браниоцима Брчког. Обиљежавање 24. годишњице формирања Прве посавске бригаде завршено је пригодним дружењем у хотелу Јелена., гдје је прочитан поздравни телеграм, њеног првог команданта Павла Милинковића, који је  уз искрене честитке за 24. рођендан Бригаде, упутио својим некадашњим саборцима.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.