RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Sutra je MakDan, manifestacija povodom godišnjice rođenja Maka Dizdara

Foto: BHRT

U četvrtak, 17. oktobra, s početkom u 20:00 sati, u Svečanoj sali u Gazi Husrev-begovom hamamu Šadrvan, u prostorijama Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića, održat će se obilježavanje 107. godišnjice rođenja Maka Dizdara.

Ova manifestacija, pod nazivom MakDan, obilježava se u organizaciji Fondacije Mak Dizdar, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Program obilježavanja uključuje prikazivanje dijela filma “Ruka do ruke” reditelja Jana Berana, izvedbu kompozicije Vojina Komadine “Glose sa margina Srećkovićevog evanđelja”, u kojoj učestvuju: Aneta Ilić, sopran Vasa Stajkić, bariton Aleksandar Ružičić, flauta Saša Mirković, viola Nikola Buljančević, kontrabas Zoran Komadina. Manifestacija uključuje i recital poezije Maka Dizdara, u izvedbi Dine Bajrovića.

Ulaz na ovaj događaj je besplatan, a zbog ograničenog broja mjesta, preporučuje se rezervacija putem mejla na adresu info@makdizdar.ba ili putem poruke na Fejsbuk stranici Fondacije Mak Dizdar.

MakDan je postao tradicionalna manifestacija posvećena očuvanju sjećanja na Maka Dizdara i njegovo bogato naslijeđe. Ovaj događaj svake godine podsjeća na neprocjenjiv značaj njegove poezije, koja je nadrasla okvire književnosti i postala sastavni dio kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine.

Fondacija Mak Dizdar, kroz MakDan, kao i druge projekte, nastoji promovirati i sačuvati Dizdarovu književnu ostavštinu, ističući trajni značaj i uticaj njegovih stihova na bosanskohercegovačku kulturu.

Ovom manifestacijom Fondacija kontinuirano doprinosi podizanju svijesti o važnosti očuvanja i promocije kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*