RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Sutra otvaranje izložbe slikarice Sonje ( Đurović) Vujić

U prostorijama Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH sutra će, sa početkom u 18 sati, svečano biti otvorena prva samostalna izložba slika mlade brčanske slikarice Sonje ( Đurović) Vujić, najavila je na konferenciji za novinare Marina Trogrlić kustosica brčanske Umjetničke galerije.

„Iako je mlada umjetnica, sudjelovala je na više kolektivnih izložbi, a evo prvi put se predstavlja i brčanskoj publici“, kazala je Trogrlić.

Na izložbi će, kako je istakla Trogrlić, biti zastupljeno 27 djela rađenih u kombiniranim tehnikama, pastelu, drvenim bojama, te akrilu na platnu.

Mlada slikarica Sonja (Đurović ) Vujić rekla je da je ovo retrospektivna izložba, te pomiješana jer su izloženi i crteži i slike.

izlozba sonja

„Ovi radovi su uglavnom inspirisani enterijerima, pejzažima i mrtvom prirodom. Slike sam uglavnom radila akrilom, dok su crteži rađeni pastelima, drvenim bojama i tušem. Međutim, tuš nije moja preokupacija kao crtačka tehnika iz razloga što je tuš sam po sebi crn. Crna nije boja, a i stvarnost nam je dovoljno „crna“ tako da se trudim da na svojim radovima koristim što više kolorita. Šta više to su čak sirove boje slabo miješane, jer ljudima želim da uljepšam stvarnost, izazovem u njima srećne emocije i odvedem ih od stvarnosti. Na neki način ovi radovi i jesu moj bijeg od stvarnosti. Motive nalazim svuda oko sebe, oni su realni, s tim što ja prirodu preoblikujem“, kazala je slikarica (Đurović )Vujić.

Prema njenim riječima, kompletna izložba je nastajala još od njenih studentskih dana na ovamo, s tim da su posljednji rađeni crteži sa pastelima, a nastajali su u zadnjih četiri mjeseca.

„Bilo mi je logično da moja prva sasmostalna izložba krene iz mog rodnog grada, s tim da imam dodatnu odgovornost jer se predstavljam domaćoj likovnoj publici“, naglasila je (Đurović )Vujić.

Ova izložba slika je prodajnog karaktera i bit će otvorena do 28. oktobra ove godine.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.