RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Svečano otvorena džamija Azizija u Brezovom Polju

Nakon 23 godine od rušenja obnovljena brezopoljska Azizija džamija predata je Islamskoj zajednici Brčko na upravljanje i korištenje. Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni mještani, predstavnici vlasti i imami predvođeni reis – ul- ulemom Islamske zajednice u BiH.

“Svi smo  radosni da smo dočekali da obnovimo Aziziju džamiju koja je simbol ovoga kraja. Azizija je bila vrlo specifična, jedinstvena džamija u BiH. Bila je jedina džamija u baroknom stilu koju je sultan Abdul-Aziz izgradio u Bosni i Hercegovini i svi smo jako zadovoljni i sretni da je , hvala dragom Bogu, obnovljena.”, rekao je Husein ef. Kavazović – reis-ul-ulema IZ u BiH.

Vlada Brčko distrikta osigurala je sredstva za izgradnju Azizija džamije.

Brezopoljci i svi mi u Brčkom smo nakon 23 godine od rušenja Azizija džamije došli u ovom mjesto da posvjedočimo da je politika zločina još jednom doživjela poraz, da su se Brezopoljci vratili, da smo izgradili Aziziju koja je dragulj među svim brčanskim džamijama, kazao je Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Brčko Distrikta .

 

“Svako djelovanje u našem društvu trebalo bi da bude obojeno optimizmom, da bude obojeno suživotom i  mi treba da gradimo suživot. Mi ovdje u Brezovom Polju, iako smo doživjeli i progon i rušenje dvije džamije smo pružili ruke pomirenja. Želimo da živimo sa našim susjedima, želimo dagardimo lijepe komšijske odnose, da budemo jedni s drugima. Bogomolje treba da služe kao magnet gdje će se ljudi zbližavati u dobru  i širiti pozitivnu energiju.” dodao je Emir Hasanović, imam Azizija džamije u Brezovom Polju.

U izgradnju Azizije utrošeno 1.650.000 maraka. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika svojom odlukom svrstala je Aziziju džamiju među najmonumentalnije objekte islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini. Na osnovu te odluke, Vlada Brčko Distrikta osigurala je sve mjere za zaštitu i konzervaciju džamije, kao i sredstva za izradu potrebne tehničke dokumentacije i izgradnju Azizije džamije.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.