RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U sklopu programa „Savski cvijet 2015“ upriličen niz manifestacija

Kulturno-zabavna manifestacija „Savski cvijet 2015“ nastavlja sa svojim bogatim programom uz čitav niz kulturnih, sportskih i edukativnih događaja na području Brčko distrikta BiH. Tako su sinoć u Donjem Zoviku upriličeni „Zavičajni susreti dijaspore“ Posavsko podmajevičko sijelo, a jedan od počasnih gostiju na ovogodišnjim Zavičajnim susretima bio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

Pozdravljajući prisutne on je uputio srdačne pozdrave svima koji su našli vremena da dođu na Zavičajne susrete u Donji Zovik koji se organiziraju po sedmi put zaredom.

„Zajedničkim snagama u proteklih dvanaest do trinaest godina od Donjeg Zovika napravili smo jedan mali raj na zemlji i mislim da u njemu svi uživate. Ovim što činite u proteklih sedam godina organizirajući Zajedničke susrete zapravo pokazujete kako se voli svoj dom, kako se voli svoj narod, kako se štiti svoja kultura, običaji i svoja vjera. Hvala vam na tome i samo vas bodrim da u tome i ustrajete“, kazao je dr. Domić u svom obraćanju.

Naglašavajući da je Mjesna zajednica Donji Zovik u proteklom vremenu realizirala sve planirane aktivnosti, predsjednik Mato Grgić također je uputio srdačne pozdrave za sve prisutne goste ističući predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na čelu s gradonačelnikom Domićem te oce svećenike predvođene župnikom fra Markom Stjepanovićem.

Na tradicionalnoj manifestaciji prisustvovalo je mnogo ljudi, a narodno veselje trajalo je do kasno u noć. U sklopu bogatog programa nastupile su izvorne grupe te hrvatska kulturno-umjetnička društva HKUD „Župa Zovik“, HKUD „Rubina Beč“, HKUD „Napredak Graz“, HKUD „Sava Rajevo Selo“, HKUD „Zora Donja Mahala“, a priređen je i ručak za sve goste, dok je druženju prethodilo svečano misno slavlje ispred kapele sv. Ante u Donjem Zoviku.

Također je na Trgu mladih u Brčkom sinoć pred velikim brojem publike i fanova održan prvi solistički koncert Fatmira Sulejmanija koji je nastupio s gostima Tarikom Hukičevićem i Stefanom Kalajdžićem iz Brčkog pjevajući pop i rok hitove popularnih izvođača s Balkana.

Večer prije toga, 12. augusta održan je i koncert grupe Divlje jagode te koncert zabavne muzike Zabranjeno pušenje 11. augusta na Trgu mladih.

Dvanaesta međunarodna likovna kolonija „Savski cvijet 2015“ otvorena je također 11. augusta i trajat će do nedjelje, a taj tradicionalni događaj iz godine u godinu sve je zapaženiji kako od strane ljubitelja slikarstva tako i odaziva autora.

Nadalje, večeras, u petak, 14. augusta u Domu kulture u Bijeloj bit će održani „Zavičajni susreti dijaspore“ s početkom u 20.00 sati i pored toga, u nedjelju, 16. augusta u 18.00 sati okrugli stol na temu „Dijaspora – neiskorišteni resurs Brčko distrikta BiH“ te „Stare igre i zabave našeg kraja“ od 20.00 sati.

 

Kulturno-zabavna manifestacija „Brčansko ljeto – Savski cvijet 2015“ završava krajem ovog mjeseca, i to 31. augusta uz manifestaciju „Dječije radosti kroz sport“.

izvor Vlada Brčko Distrikta

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.