RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U školu s navršenih šest godina života do prvog travnja

Odjel za obrazovanje Vlade Brčko distrikta je formirao Povjerenstvo za upis učenika u prve razrede osnovnih škola u Brčko distriktu BiH , koje je obavilo svoj dio posla za učenike koji su do 01.travnja  napunili  šest godina života, kazao je   Boško Stojković predstojnik Odjela  za obrazovanje  Brčko distrikta BiH.

Stojković je kazao da se djeca  koja  su napuunili 1.travnja šest godina života  regularno  upisuju na osnovu mišljenja stručnog  povjerenstva, koji procjenjuje je li dijete psiho-fizički sposobno za školu. U slučaju negativnog mišljenja povjerenstva, Odjel za obrazovanje donosi Odluku i riješenje hoće li dijete biti upisano u prvi razred ili ne, pojasnio je Stojković.On je kazao da su imali nekoliko takvih slučajeva , gdje su roditelji tražili da djeca ove godine ne idu u školu , a bilo je i slučajeva , gdje su roditelji , bez obzira na mišljenje stručnog povjerenstva, da dijete ide ove godine u školu s svojom generacijom.

Stojković je kazao da je u jednom trenutku u Odjel stigao zahtjev škola za upis djece koja su rođena poslije 1.travnja , što nije u praksi,  ni  zakonu poznato. U skladu s zakonom roditelji pokreću inicijativu za upis djece,  i imamo oko 120 zahtjeva za upis djece u školu koja su poslije prvog travnja napunila 6 godina, kazao je Stojković . Čudno je da je i povjerenstvo već obavilo preglede te dijece , iako nisu bili ovlašteni da to urade , jer se to radi po zahtjevima, smatra on.

Stojković  kaže  da  Odjel za obrazovanje po tom pitanju još ništa nije uradio, zahtjevi za upis  se nalaze u Odjelu ,i potkraj ovog,  i početkom sljedećeg tijedna , završit će se taj dio posla, u skladu s člankom 48. o osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta, gdje jasno stoji da Odjel daje mišljenje , odnosno odobrava ili ne odobrava upis djece koja nemaju punih šest godina života prvog travnja

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.