RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Završen 26. Tetar fest ‘Petar Kočić’, najviše nagrada za predstavu ‘Očevi i oci’

Foto: BHRT

Predstava Narodnog pozorišta Beograd “Očevi i oci” proglašena je najboljom predstavom na ovogodišnjem 26. Teatar festu “Petar Kočić” u Banjoj Luci.

Proglašenjem pobjednika sinoć je u Banjoj Luci završen 26. Tetar fest “Petar Kočić” koji je trajao od 3. do 9. juna.

Pobjednička predstava “Očevi i oci” adaptirana je po romanu pisca Slobodana Selenića, u režiji Veljka Mićunovića.

– Predstava je kompaktna umjetnička cjelina u kojoj besprijekorno funkcionišu svi elementi dobrog pozorišta predstavljajući nam model stilski inovativne predstave – obrazloženje je žirija.

Članovi žirija su glumica Olga Odanović, glumac Ljubiša Savanović i predsjednik, teatrolog Milovoje Mlađenović.

Nakon odigranih pet takmičarskih predstava na ovogodišnjem pozorišnom festivalu u Narodnom pozorištu RS, žiri je proglasio i ostale pobjednike.

Predstava “Očevi i oci” dobila je priznanje za najbolju režiju festivala, odnosno Veljku Mićunoviću.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Jeleni Filipović Antić za ulogu u predstavi “Ništa nećemo zaboraviti”, u režiji Juga Đorđevića Pozorišta „Bora Stanković“ Vranje.

Nagrada za najboljeg glumca festivala dodijeljena je Aleksandru Vučkoviću za ulogu Mihajla Medakovića u predstavi “Očevi i oci”.

Direkcija festivala odlučila je da se od ove godine fond nagrada obogati sa još dvije nagrade u želji da se sačuva uspomena na dva značajna pozorišna umjetnika koja su dala naročit doprinos razvoju pozorišne umjetnosti u regionu, a posebno je značajan njihov rad u Narodnom pozorištu RS.

Tako će se od 26. pozorišnog festivala Teatar fest “Petar Kočić” dodjeljivati Nagrada za scenski govor koja će nositi ime Milorada Telebaka i Nagrada za scensku poetiku koja će biti nazvana po Mladenu Materiću.

Nagrada za scenski govor „Milorad Telebak“ dodijeljena je  ansamblu Narodnog pozorišta Sombor i lektoru Dejanu Sredojeviću za predstavu “Ljudi od voska” Mate Matišića u režiji Ivana Vanje Alača.

Nagrada se dodjeljuje Ansamblu Pozorišta „Bora Stanković“ Vranje za predstavu “Ništa nećemo zaboraviti”, u režiji Juga Đorđevića, pripala je nagrada za scensku poetiku „Mladen Materić“.

– Nakon gledanja pet predstava izvedenih u zvaničnom programu Festivala, žiri je zaključio da predstave odišu istinskim estetskim vrijednostima, da su tematski izuzetno važne, da uspostavljaju žustar dijalog sa vremenom  u kome živimo, da rediteljskim i glumačkim angažmanom, jasnom artikulacijom pozorišnog jezika i upotrebom modernih rediteljskih postupaka, ukazuju da pozorišna umjetnost u regionu, uprkos nedovoljnoj materijalnoj podršci, prati najsvježija evropska strujanja u drami i teatru. Posebna vrijednost ovogodišnjeg Teatar festa jeste insistiranje na predstavama nastalim na predlošku domaćih dramskih tekstova – poruka je ovogodišnjeg žirija.

Moto ovogodišnjeg Teatar festa “Petar Kočić” bio je “Ko sam ja”, a u čast pobjednika sinoć je odigrana predstava “Sitnce koje život znače” beogradskog Narodnog pozorišta.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.