RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Флавоноиди су важни за здравље, а у овој храни их има највише

Флавоноиди су супстанце које се синтетизују само у биљкама, животније и људи нису у стању да их сами произведу.

То су такозване фитохемикалије и има их више од 4.000 различитих врста.

Најновија истраживања показују да флавоноиди могу да спријече когнитивни пад.

Пад когнитивних способности догађа се усљед старења, болести, неких траума или процеса хемотерапије.

АДХА, Алцхајмерова болест, мултипла склероза (МС), Паркинсонова болест, деменција или стање које се назива “ментална маглоа” по завршетку хемотерапије могу да наруше статус когнитивног здравља, пише еКлиника.

Флавоноиди позитивно утичу на здравље мозга

Основа истраживања било је првенствено испитивање утицаја воћа и поврћа јарких боја на здравље мозга и очување когнитивне функције. Резултати објављени у часопису Неурологy, показали су, поред осталог, да људи који конзумирају око 600 милиграма флавоноида дневно имају 20 одсто мањи ризик од когнитивног пада, у односу на оне који су узимали само 150 милиграма.

Смањење когнитивних функција повезано је старењем, а према истраживању објављеном у августу 2015. године у Семинарс ин Хеаринг, може да се развије независно од неуродегенеративних поремећаја какав је Алцхајмерова болест.

Због тога је изузетно важно у исхрану уврстити што здравије намирнице, које могу да помогну у очувању когнитивне функције.

На примјер, порција боровница од 100 грама садржи око 164 мг антоцијанина, једне врсте флавоноида. Иста количина паприке има око 5 мг флавона, што је друга врста флавоноида.

“Интегрисање хране богате флавоноидима у здрав начин живота може да буде добро за здравље мозга, али и за опште здравље”, закључио је аутор студије др Тиан-Схин Yех, истраживач са Харвард Университy.

Шта су флавоноиди?

“Флавоноиди су природна биљна једињења која су моћни антиоксиданти”, објашњава др Лиса Yанг, професор нутриционизма из Њујорка, и додаје да се налазе у воц́у и поврц́у јарких, интензивних боја, као што су јагоде, боровнице, поморанџе и црвене паприке.

Најновије истраживање засновано је на подацима прикупљеним од скоро 80.000 људи средњих година, који су праћени више од двије деценије. Учесници су одговарали на питања колико често једу различите намирнице, а онда су их аутори студије користили да израчунају унос различитих врста флавоноида.

Паралелно са тим, вршена је и процјена њихових когнитивних способности – одговарали су на питања о томе да ли, на примјер, имају проблема да се сјете недавних догађаја или своје дневне листе обавеза.

Намирнице које садрже флавоноиде

Налази су такође показали да су флавони (врста флавоноида који се налазе у зачинима, у жутом и наранџастом воц́у и поврц́у) имали најјачи заштитни ефекат, а показало се да је њиховом употребом могуће смањење ризика од когнитивног пада од 38 одсто.

Антоцијанини који се налазе у тамнијем воц́у, попут купине, дали су резултат од 24 одсто смањења ризика.

Констатовано је такође да бобичасто воц́е, поморанџе, грејпфрут, сок од цитруса, паприке и целер садрже највише флавоноида.

Стручњаци препоручују што шаренију комбинацију воћа или поврћа за сваки оброк, уз комбинацију више живих боја.

У доручак, на примјер, додајте и боровнице. За ручак, направите супу и салату као прилог главном јелу, или обавезно поједите неко шарено поврц́е. За ужину узмите јабуку, направите смути од свог омиљеног шареног воц́а, узмите кришку лубенице или шаку трешања.

Ако можете да користите намирнице из органског узгоја, практикујте то, а ако не, добро их оперите у води или соди бикарбони.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.