“Kad sam se kao odrasla osoba preselila u Ameriku, često sam bila bolesna ili neraspoložena zbog hrane koju sam jela”, otkrila je nutricionista Mišiko Tomioka za “CNBC”. Kako bi to promijenila, ona je postala nutricionista, a svoj rad usmjerila je na dijeljenje japanskih navika u ishrani. Ove namirnice smatra zaslužnim za dug i srećan život.
Susam
Sjemenke susama bogate su vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima, poput magnezijuma, kalcijuma i fitosterola koji mogu pomoći u kontroli holesterola.
Mača čaj
“Moja 99-ogodišnja tetka svaki dan započinje mača čajem, a tako radim i ja. Zeleni čaj sadrži vitamin C, B, vlakna i proteine, kao i protivupalne polifenole”, kaže Tomioka.
Šitake pečurke
Šitake su osnovni sastojak mnogih japanskih jela. Ove pečurke su pune proteina i vitamina D i B. Takođe, sadrže lentinan, polisaharid koji može pomoći u borbi protiv upale.
Pasulj i druge mahunarke
Soja je ukusna i pristupačna namirnica, a Tomioka voli i edamam, kinako (sojin prah), nezaslađeno sojino mlijeko. Soja je bogata vlaknima, B vitaminima, kalijumom i polifenolima.
“Volim i crveni pasulj. Bogat je polifenolima, vlaknima, kalijumom, proteinima, B vitaminima, a sve to može pomoći u sprečavanju upale”, kaže nutricionista. Tofu je sir od soje i obezbjeđuje potrebnu dozu proteina bez unosa mesa i mliječnih proizvoda.
Đumbir
Pomaže u jačanju imuniteta i ubrzava metabolizam. Nutricionista iz Japana kaže da đumbirom smiruje želudačne tegobe i ublažava prehladu. Đumbir takođe stavlja u jela, jer im poboljšava ukus i štiti hranu od kvarenja.
Fermentisana hrana
Neke od najpopularnijih namirnica u Japanu su miso (fermentisana pasta od soje, često se koristi u supi), zatim fermentisana soja i povrće ukiseljeno u pirinčanim mekinjama. Fermentisana hrana puna je probiotika koji pomažu u varenju i mogu smanjiti rizik od bolesti.
Morske alge
U Japanu je morska trava, poznata kao kaiso, dio mnogih jela i grickalica. Ova namirnica ima malo kalorija i puno vlakana. Sadrži i niz esencijalnih minerala i vitamina, uključujući jod, gvožđe, kalijum, magnezijum, vitamin B12 i omega 3 masne kiseline.
Izvor: NEZAVISNE
Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na
USLOVI KORIŠTENJA.