Млијечни производи имају вишеструку корист по здравље – нормализују рад пробавног система, смањују ризик од развоја срчаних и васкуларних болести, штите црева од паразита итд. јер су богати протеинима, калцијумом (који јача коштано ткиво) и бифидобактеријама.
Бифидобактерије се везују за зид црева и граде природну баријеру, спречавајући везивање штетних агенаса.
Али да би ваш организам заиста имао користи, морате да знате када би било најпожељније да их конзумирате, а када не би.
Управо ове намирнице представљају главни извор амино-киселина и протеина неопходних за ефикасно функционисање организма. За разлику од млијека, тијело их апсорбује много брже јер су њихови протеински ланци много краћи. Међутим, колико ће заиста бити корисне по ваш организам зависи и од времена када их конзумирате, тврде стручњаци.
Кисели млијечни производи нормализују цријевну микрофлору захваљујући такозваним бифидобактеријама, којима су прилично богати. Ове бактерије називамо и пробиотицима. Да бисте добили максималну корист од бифидобактерија, веома је важно да ферментисане млечне производе узимате на празан стомак, истичу нутриционисти. Нутриционисти препоручују да јогурт и све остале ферментисане млечне производе узимате минимум сат и по након јела.
Иако нутриционисти саветују да није пожељно јести било шта најмање два сата пре спавања, а како се не би оптеретио организам, ферментисани млечни производи спадају у ону малобројну групу намирница које можете конзумирати током вечерњих сати, а да не пореметите и нарушите квалитет сна. Дакле, павлака, кефир, свјеж сир, кисело млијеко и јогурт могу се наћи на вашем менију за вечеру, преноси Крстарица.
Многи стручњаци сматрају да би ове намирнице требало да конзумирате двије недјеље у континуитету како би вам се побољшао рад цријева.
Дневно се препоручује да унесете:
– 1-2 чаше кефира, јогурта и киселог млијека
– 100 гр свјежег сира, павлаке (2,5 одсто масти).
Извор: Независне
Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na
USLOVI KORIŠTENJA.