RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Мајевички димљени сир зарац добио ознаку заштите поријекла

Фото: БХРТ

Мајевички димљени сир зарац добио је ознаку заштите поријекла производа и има прилику да постане препознатљив потрошачима у Босни и Херцеговини, а у будућности и шире, рекао је данас у Лопарама директор Агенције за безбједност хране БиХ Џемил Хајрић.

“Законодавним оквиром који је прихваћен у Савјету министара и идентичан као у ЕУ, стекли су се услови да традиционални производи у Босни и Херцеговини добију заштиту”, рекао је Хајрић на свечаности поводом додјеле рјешења о регистрацији сира зарац након успјешно завршеног поступка уписивања у Регистар ознака поријекла и ознака географског поријекла.

Хајрић је истакао да је овај сир добио ознаку заштите поријекла, што представља највиши ниво који гарантује да комплетна сировина и сви процеси који се одвијају долазе са заштићеног подручја на којем се производ прави, као и да је храна за животиње са тог подручја.

Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да је заштићена ознака поријекла производа, који по рјешењу носи име “Мајевички димљени сир зарац”, велики успјех Пољопривредне задруге “Зарац”, произвођача и Агенције за безбједност хране БиХ.

“Овај мали производ је успио далеко да добаци када је ријеч о промоцији Лопара, био је на многим трпезама широм Европе, сусједних држава, градова у БиХ. Сви су одушевљени њиме”, рекао је Савић новинарима.

Он је додао да је процес заштите производа био дуготрајан, те да у наредном времену фокус треба бити на омасовљењу производње како би што више људи имало користи од производње зарца.

Зденка Митровић, која овај сир производи дуже од година, рекла је да је посљедњих пет година појачан интензитет производње.

“Много нам ово значи, није мала ствар постићи овако нешто у нашој малој средини. Уз помоћ начелника, који је покренуо овај процес, и општине, успјели смо да заштитимо географско поријекло”, истакла је Митровићева.

Она је навела да зарац није лако направити, јер његова производња траје од седам до 10 дана, те да он има специфичан “шмек” мајевичког краја.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*