Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na
USLOVI KORIŠTENJA.Sobno cvijeće ima svoje omiljeno mjesto
Gotovo na svakom mjestu u kući uspijevaće neka vrsta bilja, ali svaki položaj neće odgovarati svakoj
• U kupatilu: svako prosječno kupatilo je povremeno zasićeno parom, najčešće nedostaje svjetla, a temperatura je u svakoj drukčija. U takvim prilikama najbolje će uspijevati otporne biljke, prirodni stanovnici sjenovitih i vlažnih mjesta s jakim isparavanjima. Ne držite tu biljke koje vole sunce kao što su kaktusi, ciklame i afričke ljubice kojima je potrebno mirno i hladno mjesto.
• Prijedlog: kraljevska begonija (Begonia rex), Monstera deliciosa, Philodendron scandens, fikusi, bršljani i bršljanolika aralija (Fatshedera); obični i sobni puzavac, klorofitum, apsidistra, otpornije paprati…
• U kuhinji: za kuhinju su najpogodnije male biljke, a začinsko bilje u loncima i plitkim posudama neće pretjerano narasti. Ali, ne morate se ograničiti samo na biljke koje služe za hranu. Kuhinjski pribor, bakreni lonci porculanske zdjele, stari čajnici izvrsno će poslužiti kao ukrasni lonci za cvjetnice ili bršljane. Ali, kuhinja nije idealno mjesto za uzgoj biljaka. Promjenljiva temperatura i isparavanje su otežavajuće okolnosti pa o tome vodite računa.
• Prijedlog: začinsko bilje; puzavice – sobni puzavac (Tradescantia), puzajuća Zebrina; pod uslovom da ima dosta vazduha sobna aralija Fatsia japonica, Ficus benjamina, dracena, vodenika, asparagus.
• U spavaćoj sobi: to su obično hladnije, mirnije prostorije, s manje štetnih isparavanja pa su vrlo pogodne biljke koje ne traže ekstremne temperature. Ako imaju dovoljno svjetla, većina biljaka koje su nekoć uspijevale u hladnijoj sredini kuća bez centralnog grijanja uspijevaće i u spavaćoj sobi.
• Prijedlog: sobna jela, gospin vlasak (Adiantum), gnjezdasta papara (Asplenium), papratac (Pteris); cvjetajuće biljke – kamelija, oleander, ciklama, hortenzija, kalanhoja; razne penjačice – scindapsus, Philodendron scandens, sobna loza (Cissus rhombifolia), koje dobro napreduju uz malo svjetla i pri hladnim temperaturama.
• U hodniku i na stepeništu: ako nisu mračni i izloženi propuhu, može biti idealno mjesto za biljke kojima je potrebna hladna, prilično mirna sredina i mnogo prostora da se mogu širiti, poput monstere, dracene, šeflere i sličnih, koje vole stajati same.
• Prijedlog: za veće hodnike – monstera, dracena, šeflera, Aucuba japonica, datulja (Phoenix), Grevillea robusta; za manje hodnike: kraljevska begonija, gnjezdasta paprat (Asplenium nidus); na stepenicama bršljan, ceropegija, klorofitum, scindapsus, sobna loza.
(UrediSvojDom.com)