RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Svakodnevno jedenje kokica može smanjiti rizik od demencije

Ljudi koji jedu pakovanje kokica dnevno manje pate od demencije, sugeriše jedna studija.

Do ovog otkrića su došli istraživači sa Univerziteta Raš u Čikagu. Za studiju, objavljenu nedavno u časopisu “Neurologija”, naučnici su analizirali podatke 3.300 odraslih osoba koje su u prosjeku imale 75 godina i nisu imale demenciju.

Svi oni su učestvovali u “Projektu zdravlja i starenja” u Čikagu, koji je pratio 10.000 ljudi u periodu od 1993. do 2012. godine.

Ispitanici su anketirani svake tri godine o tome koliko često jedu integralne žitarice i od njih je zatraženo da urade i kognitivne i testove pamćenja, koji uključuju zadatke kao što su pamćenje liste riječi, brojeva i njihovo stavljanje u ispravan redoslijed, prenosi Politika.

Istraživači su pronašli da su oni koji su dnevno jeli 85 ili više grama integralnih žitarica, kao što su lagano posoljene kokice, kinoa ili druge žitarice, imali manje opadanje kognitivnih ocjena na testovima, u poređenju sa onima koji nisu jeli te namirnice.

Cijela zrna žitarica imaju veoma visok sadržaj vlakana, što usporava unos šećera u krvotok.

Na taj način se sprječava skok šećera, koji može da izazove plak u arterijama i upale, što povećava rizik od demencije.

Više od šest miliona Amerikanaca ima demenciju, ali se očekuje da će se ova cifra više nego udvostručiti u naredne dvije decenije.

Dijetetske smjernice za Amerikance preporučuju najmanje tri porcije namirnica od cijelog zrna dnevno, pri kojima je jedna porcija ekvivalentna jednoj kriški hljeba ili pola šolje kuvane tjestenine ili riže.

Nakon prilagođavanja faktorima kao što su starost, pol, obrazovanje i pušenje, istraživači su ustanovili da su oni koji jedu tri ili više porcija integralnih žitarica dnevno imali sporiji kognitivni pad, koji je rano obilježje demencije, od onih koji su jeli najmanje.

Istraživači nisu bili sigurni zašto jedenje cjelovitih žitarica smanjuje rizik od demencije, ali su rekli da se to može povezati sa tim da integralne žitarice pomažu u regulisanju šećera u krvi ili povećanju broja zdravih bakterija u crijevima.

To bi pomoglo da se smanji rizik od upale i oštećenja krvnih sudova, rekli su oni, što bi moglo da smanji rizik od razvoja demencije.

Ova studija je bila samo opservaciona, pa nije pružila konkretne dokaze da kokice smanjuju rizik od demencije. U obzir, takođe, nisu uzeti so ni ulje za prženje, niti prelivi za ove grickalice, kao što su puter, sir ili šećer, a koji mogu povećati rizik od demencije tako što će uticati na pojavu gojaznosti.

Limit ove studije je i taj, što su učesnici sami prijavljivali šta su jeli, bez podnošenja nekog vida dokaza.

Doktor Sjaoran Liu, epidemiolog koji je vodio istraživanje, kaže da sa Alchajmerovom bolešću i demencijom koja pogađa milione Amerikanaca, pronalaženje načina da se spriječi bolest je visok prioritet javnog zdravlja.

“Uzbudljivo je vidjeti da bi ljudi potencijalno mogli da smanje rizik od demencije povećanjem unosa integralnih žitarica za nekoliko porcija dnevno”, rekao je on.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.