RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Zadivljujući prizori: Polja sušenog paradajza u Turskoj

Foto: BHRT

Polja u turskom Izmiru ovih dana su obojena u crveno, a riječ je o sezonskoj tradiciji sušenja paradajza na suncu, kojim Turska snabdijeva tržišta širom svijeta.

Zbog visokih temperatura u junu, berba i sezona sušenja paradajza počela je deset dana ranije nego prethodnih godina.

Paradajz, koji se sadi u proljeće u ovom regionu Turske, bere se u julu.

Paradajz, koji su ubrali sezonski radnici, utovara se u kamione i traktore i transportuje do polja gdje se reže i ostavlja da se suši na suncu oko sedam dana, a zatim se pakuje.

Izmir je jedan od glavnih izvoznika sušenog paradajza u Turskoj, a iz ovog grada izvozi se sušeni paradajz u više od 80 zemalja.

Tako paradajz postaje namirnica dostupna na tržištu svih 12 mjeseci u godini.

Sušeni paradajz je neizostavni dio brojnih nacionalnih kuhinja. Najveći kupci tog proizvoda su Sjedinjene Američke Države, Italija i Njemačka.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.