RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Amel Tuka: Sva finansiranja dolaze samo iz Olimpijskog komiteta BiH i borićemo se da oni ostanu krovna kuća

Borit ćemo se da Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine ostane što I jeste – krovna kuća. Kada sistemski riješimo pitanje finansiranja sporta, čvrsto vjerujem da će Olimpijski komitet ravnomjerno brinuti o svim sportistima u BiH, izjavio je za BHRT bh. atletičar Amel  Tuka.

“Moja generacija sportista zaista je pokazala veliku veliku želju i svi ulažu napore, svako na svom planu, da to postignemo. Jednostavno moramo naći pristup svakome pojedinačno, onako lijepo, kulturno, što se kaže, kako i trebamo razgovarati sa svima. To je jedini način jer moramo zadovoljiti sve strane, ali ja mislim da je sport nešto pozitivno, nešto lijepo i nešto što daje promociju jedne i zemlje. Mi tu radimo iz velike ljubavi prema sportu. Svi smo mi krenuli trenirati zbog toga što volimo. Zadržali smo se u tome zato što smo osjećali napretke i probili se nekako u svijet vrhunskog sporta”, kazao je Tuka.

On ističe kako sportistima puno znači podrška koju imaju od Olimpijskog komiteta BiH, posebno posljednjih godina.

“Nekako, sva nekako ta finansiranja iz institucija dolaze samo iz Olimpijskog komiteta. Zato ćemo svi boriti da Olimpijski komitet ostane i što jeste – krovna kuća. Ukoliko, ako Bog da, ja se nadam i vjerujem čvrsto u to da će, kada postignemo sistemsko rješenje, Olimpijski komitet biti taj koji će ravnomjerno i ravnopravno brinuti o svim sportistima u Bosni i Hercegovini”.

Tuka se nada da će Forum sportista koji se održava danas u Sarajevu, prerasti u tradicionalni događaj.

Jedna od glavnih tema bit će platforma Athlete365 koja, ističe Tuka, daje mnogo benefita vrhunskim sportistima, posebno olimpijcima.

“Ovo je naš historijski prvi forum sportista BiH, po ugledu na međunarodni forum sportista kojem sam prisustvovao u Lozani prije dva mjeseca i nedavno evropski forum sportista koji je bio u Rimu, gdje sam putovao zajedno sa generalnim sekretarom Oolimpijskog komiteta. Uvidjeli smo benefite i prednosti organizovanja, a u smislu isključivo samo zbog sportista i zbog dodatne edukacije sportista, trenera i sportskih radnika”.

Organizator Foruma sportista BiH je Olimpijski komitet BiH, u saradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK). Riječ je o događaju koji okuplja bivše, sadašnje i buduće vrhunske sportiste u BiH, te je izvanredna prilika za razmjenu iskustava, informacija i ideja među sportistima i sportskim radnicima.

Najavljen je bogat edukativni program, koji uključuje predavanja o društvenim mrežama i personalnim brendovima, mentalnom zdravlju sportista, nutricionizmu, motivaciji, MOK platformi Athlete 365 te drugim aktuelnim temama.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.