RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Emina Omanović u skoku u dalj osvojila 10. mjesto na EP-u u Slovačkoj

Bosanskohercegovačka reprezentativka Emina Omanović, članica Atletskog kluba Sarajevo, osvojila je 10. mjesto u finalu Evropskog atletskog prvenstva za mlađe junior(k)e (U18), koje se danas završava u slovačkom gradu Banska Bistrica.

Omanović, koja je jučer s dužinom svog novog najboljeg rezultata ove sezone – 5.83 metra, u konkurenciji 32 takmičarke, osvojila 11. mjesto u kvalifikacijama i izborila nastup u finalu, danas je preskočila daljinu od 5.73 metra, s kojom je ipak za jedno mjesto poboljšala svoj plasman.

Ova dužina, međutim, nije bila dostatna i da nakon prve tri uvodne serije bude među prvih osam takmičarki, koje su nastavile takmičenje te dobile priliku da skaču još po tri puta i da se domognu boljeg plasmana ili medalje.

Omanović je, inače, bila dobro počela te je u prvoj seriji preskočila solidnu dužinu od 5.73 m, s kojom je bila šesta, da bi u drugoj preskočila 5.61 m, a u trećoj seriji prestupila. U trećoj seriji ispala je iz prvih osam te ostala bez mogućnosti da se borbi za medalje.

Crnogorka Anđela Đuranović završila je na 11. mjestu s dužinom 5.69 metara. Francuskinja Djelika Diara i Latvijka Brenda Džiliana Apsite imale su sva tri prestupa te su ostale bez plasmana.

Omanović, inače, ima lični rekord 5.95 m, ali je na EP otputovala s najboljim ovosezonskim rezultatom od 5.81 m, koji je jučer u kvalifikacijama uspjela poboljšati i plasirati se u finale. Da je danas makar uspjela ponoviti rezultat koji je ostvarila ove sezone prije dolaska u Slovačku, nastavila bi takmičenje i borila bi se za medalje.

Rezulat njenog ličnog rekorda – 5.95 m, danas bi joj, nakon prve tri serije, osigurao djelidbu 5. mjesta.

Bosna i Hercegovina je na ovom takmičenju nastupila s ukupno četvero takmičara- dvije djevojke i dva dječaka, a finale je uspio izboriti i zenički bacač kugle (5 kg), Zeničanin Enhar Mahmić. Mahmić je plasman u finale izborio s dužinom 17.04 metra i 12. mjestom u kvalifikacijama, da bi jučer u finalu s 16.76 metara izborio dva mjesta bolji plasman te završio na 10. mjestu.

Mahmićev lični rekord s kuglom od 5 kg iz ove godine iznosi 17.51 m. Njegov klupski kolega iz AK Zenica, 16-godišnji Almin Talić, u petak je u kvalifikacijama ostvario dužinu 16.73 metra te završio na 15. mjestu, u konkurenciji 18 takmičara (lični rekord 17.19 m).

Bacačica kugle Zerina Bešlija iz Vogošće, u četvrtak je u kvalifikacijama za plasman u finale ostvarila dužinu 13.75 metara te zauzela ukupno 21. mjesto, u konkurenciji 24 takmičarke. Najbolji lični rezultat Bešlije iznosi 14.61 metar i ostvarila ga je također ove sezone.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.