RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Indijka ostala bez medalje zbog 100 g više na vaganju

Foto: FENA

Japanac Nao Kusaka i Iranac Mohammadhadi Saravi novi su hrvački olimpijski pobjednici grčko-rimskim načinom u kategorijama do 77 i do 97 kg, ali najneobičnija priča je ona iz ženskog hrvanja, gdje je u kategoriji do 50 kg Indijka Vinesh Vinesh ostala bez odličja jer je imala 100 g previše na vaganju.

Indijska 29-godišnja hrvačica je došla do finala pobijedivši tri suparnice, ali je uoči finala imala 100 g previše na vaganju. Sve su pokušali u njenom taboru ne bi li je doveli ispod 50 kg pa su je i ošišali, skraćivali dres, međutim, sve je bilo uzalud, i Vinesh je diskvalificirana, prenosi Hina.

Umjesto nje je u finalu nastupila Kubanka Yusneylis Guzman Lopez koju je svladala Amerikanka Sarah Ann Hildebrandt i nakon bronce u Tokiju došla do naslova olimpijske pobjednice. Brončane medalje su u ovoj kategoriji osvojile Japanka Yui Susaki i Kineskinja Feng Ziqi.

Japanac Nao Kusaka novi je olimpijski pobjednik grčko-rimskim načinom u kategoriji do 77 kg, a u finalu je pobijedio Kazahstanca Demeua Žadrajeva. Brončane medalje osvojili su Armenac Malhas Amojan i Kirgistanac Akžol Mahmudov.

Iranac Mohammadhadi Saravi je prije tri godine osvojio broncu u kategoriji do 97 kg, a u Parizu je pozlatio svoju karijeru pobijedivši u finalu Armenca Artura Aleksanjana, koji je došao do svoje četvrte olimpijske medalje. Bio je pobjednik u Rio de Janeiru 2016., srebro je osvojio u Tokiju 2021., a broncu u Londonu 2012..

Brončana odličja osvojili su Kubanac Gabriel Alejandro Rosillo Kindelan i Kirgistanac Uzur Džuzupbekov.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.