RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

ITA će na Olimpijskim igrama obaviti oko 6.000 antidoping testova nad više od 10.000 sportista

Foto: BHRT

Jedan od ciljeva Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) je da obimnim programom doping testiranja očuva Olimpijske igre u Parizu što čistijim.

Za provođenje nadzora u periodu prije i tokom Olimpijskih igara zadužena je Međunarodna agencija za testiranje (ITA), koja je nezavisna od MOK-a. ITA će u Parizu do 11. augusta obaviti oko 6.000 testova nad više od 10.000 sportista. MOK će do tog datuma uzeti približno 6.000 uzoraka, koji će svi biti analizirani u laboratoriji Međunarodne antidoping agencije (WADA) u Parizu.

U borbi protiv dopinga tokom Igara učestvuje gotovo 1.000 ljudi. Ovaj broj uključuje 300 stručnjaka nadzornog osoblja i 600 obučenih pratilaca. Međunarodna agencija za testiranje blisko sarađuje sa francuskom antidoping agencijom (AFLD). Kao i obično, odvijaju se uzimanja uzoraka urina i krvi, ali sve više se koristi i metoda sa suhim kapima krvi.

U proteklih nekoliko mjeseci obavljeno je mnogo testiranja, piše austrijska novinska agencija APA. Međunarodna antidoping agencija provela je širok spektar testova potencijalnih olimpijskih učesnika u potrazi za doping prekršiocima, dok je također proveden ciljani nadzor sportista.

Posebno su bili u fokusu sumnjivi slučajevi, rizični sportovi i sportisti iz zemalja sa sumnjivom reputacijom. Zbog toga su neki sportisti uklonjeni sa takmičenja prije početka Olimpijskih igara, ali među njima ovog puta nije bilo velikih imena. Paralelno sa naporima i testiranjima koje naručuje MOK, odvija se i rad nacionalnih antidoping agencija i sportskih saveza, koji su se takođe fokusirali na olimpijske kandidate.

Svi uzorci uzeti u Parizu biće čuvani deset godina za potencijalna buduća ponovna testiranja, korištenjem poboljšanih ili novih metoda.

Od uvođenja 2004. godine, ovi dodatni testovi kasnije su pomogli u hvatanju mnogih prevaranata. Samo zbog ponovnog pregleda 2.700 uzoraka sa igara u Londonu 2012., MOK je sportistima naknadno oduzeo čak 31 medalju, a do kraja dodatnih analiza 2022. godine osuđeno je više od 40 učesnika igara u Velikoj Britaniji.

Najgore je pogođena Rusija, kod koje su otkrivene 21 povrede pravila, te joj je oduzeto 13 medalje. Državnim doping skandalom u Sočiju 2014. godine doping prevara je dovedena do krajnjih granica, piše APA. Zbog toga je država bila podložna dalekosežnim sankcijama koje su trajale do Pekinga 2022.

Ni u Parizu neće biti mnogo ruskih, kao ni bjeloruskih sportista, zbog sankcija i rata u Ukrajini.

Olimpijske igre u Parizu i nastupe bh. takmičara možete pratiti u programima BHRT-a.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.