RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

Juniorke KK Lavovi Brčko šampioni Bosne i Hercegovine

Foto: Press služba KK „Lavovi“ Brčko

Ženska juniorska selekcija KK Lavovi Brčko jučerašnjom pobjedom u finalnom meču šampionata Bosne i Hercegovine u Mostaru protiv domaće ekipe ŽKK “Zrinjski 2010” osvojila je titulu šampiona Bosne i Hercegovine za sezonu 2023-2024.

ZRINJSKI MOSTAR 53 : 67 LAVOVI BRČKO (14:17, 05:19, 22:09, 12:22)

Protekla tri dana u mostarskoj sportskoj dvorani Bijeli Brijeg održan je Finalni turnir šampionata Bosne i Hercegovine za juniorke, na kome su mlade košarkašice brčanskog kluba osvojile novu titulu juniorskog šampiona Bosne i Hercegovine.

Foto: Press služba KK „Lavovi“ Brčko

Tri najuspješnije juniorske ekipe ove sezone u Bosni i Hercegovini odlučivale su u međusobnim duelima o osvajaču šampionske titule.

Prvog dana turnira domaća ekipa Zrinjskog savladala je mlade košarkašice ŽKK Posušje iz istoimenog hercegovačkog mjesta rezultatom 85:63, da bi isti podvig drugog dana takmičenja ostvarile mlade košarkačice Lavova pobjedom rezultatom 71:54. Treći dan Finalnog duela u Mostaru donio je i finalni duel između domaće ekipe Zrinjskog i brčanskih Lavica, koje su u direktnom duelu odlučivale o osvjaču šampionske titule u juniorskoj konkurenciji za sezonu 2023-2024.

Sjajno su košarkašice Lavova odigrale prvo poluvrijeme i na pauzu odlaze sa ubjedljivom prednošću od 17 poena razlike 19:36. Treća četvrtina donijela je blagi pad u igri mladih brčanskih košarkašica što Mostarke koriste da serijom 14:0 dođu do minimalnog zaostatka od pola koša razlike 41:42 na minut do kraja ovog periodu igre. Trojka Anđele Bekić nakon minute pauze koju je zatražio trener Bližnjaković najavila je seriju Lavica krajem treće i početkom četvrte četvrtine od 11:2 koja je košarkašicama Lavova omogućila dvocifrenu prednost sredinom posljednjeg perioda igre za mirnu završnicu bez rezultatske neizvjesnosti i za više nego zasluženu i ubjedljivu pobjedu.

Veliki doprinos ovom sjajnom rezultatu dale su sve košarkašice tokom čitave sezone, a najefikasnija u finalnom meču bila je Anđela Bekić sa 23 postignuta poena (6 trojki), a tome je dodala i 5 skokova. MVP utakmicu odigrala je Sara Đokić sa 17 postignutih poena, nevjerovatnih 15 skokova, 5 asistencija i 3 ukradene lopte. Dvocifrene su bile i Adna Merdanović sa 17 poena, 4 skoka i 3 asistencije, te kapiten Valentina Došić sa 10 poena, 9 skokova i 1 asistencijom. Pored njih trener Bližnjaković u Mostaru je računao i na Jelenu Đurić, Andreu Miranović, Lorenu Rikić, Selmu Golać, Milicu Gavrić i Isidoru Vidović.

Foto: Press služba KK „Lavovi“ Brčko

Zlatne medalje i šampionski pehar kapitenu KK Lavovi Brčko Valentini Došić u ime Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine uručila je Dragana Svitlica, selektor ženske juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Osvajanjem šampionske titule u juniorskoj konkurenciji završena je izuzetno uspješna sezona 2023-2024. za KK Lavovi Brčko, koji je u istoj osvojio i titulu vicešampiona Bosne i Hercegovine u seniorskoj konkurenciji ostvarivši plasman na međunarodnu košarkašku scenu, te vicešampionske titule u šampionatu Republike Srpske za kadetkinje i juniorke. Veliki broj Lavica iz šampionske ekipe tokom ljeta nastupaće sa kadetsku, te juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu u Turskoj (kadetkinje) i Rumuniji (juniorke).

Press služba KK „Lavovi“ Brčko

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.