RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Mujezinović šesti, Tuka osmi na 800 metara na mitingu u italijanskom Astiju

Foto: BHRT

Bosanskohercegovački srednjeprugaši Abedin Mujezinović i Amel Tuka istrčali su u trci na 800 metara na Međunarodnom mitingu u italijanskom gradu Asti najbolje rezultate sezone, s kojima su osvojili šesto, odnosno osmo mjesto.

Šesti je, s izvrsnih 1:45.86, bio Mujezinović, dok je Tuka, također s najboljim ovosezonskim rezultatom i vrlodobrih 1:46.64, bio osmi.

Mujezinović se, tako, približio i olimpijskoj normi za Pariz, koja za disciplinu 800 metara iznosi 1:44.70, ali je potvrdio dobru formu pred Evropsko prvenstvo u italijanskom Rimu, koje će se održati od 7.-12. juna.

Tuka je, a nakon što je propustio sve zimske nastupe te nakon priprema koje je odradio na jugu Afrike, 15. maja na španskim Tenerifama istrčao 1:51.72 te bio treći.

Mujezinoviću je, pak, ovo bio i treći najbolji rezultat u karijeri na 800 metara te tek četvrti ispod 1:46.00 minuta. Njegov lični rekord iznosi 1:45.32, a istrčao ga je 14. jula prošle godine u italijanskom Lignanu.

I svoj drugi najbolji rezultat na 800 metara istrčao je prošle godine u Italiji, a bilo je to 6. septembra na mitingu u Roveretu.

U prvom nastupu ove sezone na otvorenom, 11. maja u italijanskom Congelianu, ovu je dionicu istrčao u vremenu 1:47.68.

Jučer je pobijedio, s novim rekordom mitinga- 1:43.55, Kenijac Aron Kenei. Drugi je bio Italijan Catalin Tecuceanu s 1:44.01, treći Kenijac s Chreruiy Rotich 1:45.07, četvrti Britanac Callum Dodds s 1:45.36, a peti, također s rezultatom sezone- 1:45.61, Italijan  Francesco Perinci.

Sedmi je bio, s novim ličnim rekordom, Turčin Omer Bordag Faruk s 1:46.53.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.