RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Пронашли неправилности у свакој трећој контроли туристичких агенција

Републичка тржишна инспекција пронашла је неправилности у свакој трећој контроли путничких агенција током јула.

Из Инспектората Републике Српске подсјећају, с обзиром на то да је у току сезона годишњих одмора, пракса је да се пред почетак и у току сезоне врше појачане контроле ових агенција.

Како истичу, примарни циљ ових контрола је да се пословање агенција одвија у складу са законом, што директно утиче на кориснике ових услуга и њихова права која проистичу из уговора закључених с агенцијом.

У протеклом мјесецу, како су прецизирали из Инспектората Републике Српске, извршено је 26 контрола туристичких агенција, од чега је девет било са утврђеним неправилностима.

“По том основу донесено је седам рјешења о отклањању неправилности и издата су четири прекршајна налога укупне вриједности 10.000 КМ. Утврђени пропусти односили су се на неажурне пословне евиденције, сачињавање појединачних уговора и потврда о путовању са корисницима услуга, вођење евиденција уговора закључених са трећим лицима те вођење евиденција уговора продатих појединачних туристичких пакет-аранжмана или излета”, речено је из Инспектората Републике Српске за “Независне новине”.

Недељка Нешка Илијић, извршна директорица Удружења грађана “Оаза” Требиње, каже у изјави за “Независне новине” да, када је ријеч о Херцеговини, нису имали притужби грађана на рад туристичких агенција.

“У сваком случају, ми апелујемо на грађане да добро пазе при узимању туристичких аранжмана, а поготово да обрате пажњу на оно што пише ситним словима”, нагласила је Илијићева.

Из Инспектората Српске кажу, када је ријеч о контроли туристичких агенција, приоритет је да се утврди да ли оне имају лиценцу Министарства трговине и туризма Републике Српске, којом се одобрава обављање послова туристичке агенције. Даље се контролише да ли оне испуњавају услове у погледу простора, кадрова, осигурања, вођења прописаних евиденција и друго.

“У смислу заштите потрошачких права, контролише се да ли су цијене понуђених аранжмана јасно истакнуте, да ли су програми путовања доступни потрошачима, да ли је агенција упознала кориснике услуга са општим условима путовања, да ли се издају рачуни, да ли се са корисницима туристичких аранжмана склапају уговори о организовању путовања, да ли им се издају потврде о путовању и друго”, појашњавају из Инспектората Републике Српске.

Иначе, Законом о заштити потрошача Републике Српске прописано је да је туристичка агенција која обавља послове организатора путовања и туристичка агенција која посредује у организацији туристичког путовања обавезна да са сваким потрошачем закључи уговор о туристичком пакет-аранжману у којем морају бити наведени сви неопходни подаци дефинисани овим законом.

Потрошачу мора да се уручи најмање један примјерак уговора и у случају да то агенција није урадила, потрошачи треба да инсистирају да им се уручи њихов примјерак.

Надзор

У Републици Српској биће појачан инспекцијски надзор привредних субјеката који послују у области туризма, договорено је на састанку министра трговине и туризма Српске Дениса Шулића са представницима Туристичке организације, Републичке управе за инспекцијске послове и Пореске управе.

На састанку у Бањалуци закључено је да ће се надзор интензивирати, узимајући у обзир да приказани економски параметри не прате статистичке показатеље у области раста посјећености Републике Српске као туристичке дестинације.

“Тема састанка била је наплата боравишне таксе те контрола привредних субјеката који, према пријављеним показатељима, послују испод прага економске рентабилности”, саопштено је из Министарства трговине и туризма Српске.

Извор и фото: Независне новине

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.