RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanski socijalisti kritikuju Odjeljenje za poljoprivredu

Brčanski socijalisti održali su pres konferenciju na kojoj su novinarima podijelili saopštenje za javnost u kome kritikuju mjere koje preduzima Odjeljenje za poljoprivredu u brčanskoj Vladi. U saopštenju se kaže:

Na osnovu naših saznanja od strane poljoprivrednih  proizvođača imamo informaciju da Odjeljenje za poljoprivredu već dva mjeseca provodi aktivnosti ažuriranja Registra poljoprivrednih gazdinstava.

Socijalistička partija odnosno njena Komisija za poljoprivredu  želi da ukaže na niz nepravilnosti, grešaka i da je ovaj posao nedovoljno razrađen, neosmišljen i otežavajući je i za poljoprivredne proizvođače pa čak i službena lica.

Otežavajuće okolnosti za poljoprivredne proizvođače su sljedeće:

  1. Poljoprivrednici su dodatno opterećeni, bespotrebno gube i novac i vrijeme, a pogotovo sad kad je u toku sjetva i ostali radovu u polju. Primorani su odlaskom u Katastar vaditi skice, posjedovne listove i druge dokumente, a koji će završiti samo u arhivi i još što je najbolnije za proizvođača plaćajući dokumentaciju vraćaju  u Budžet Distrikta oko milion KM;
  2. Takođe, ukazujemo na propust, a o tome izgleda, niko nije vodio računa, da će za mjesec-dva proizvođači ponovo morati dolaziti sa istom dokumentacijom po pitanju podsticaja i ponovo gubiti novac i dragocjeno vrijeme, a sve to zato što sistemi nisu povezani i uvezani.

Mi smatramo da je Registaracija poljoprivrednih gazdinstava veoma bitan i odgovoran posao i da ga treba detaljno i decidno razraditi, jer osim što će služiti za ostvarivanje podsticaja, može poslužiti kao polazna osnova za izradu Strategije u poljoprivredi  i pristupa planskoj proizvodnji da bi se izbjegli tržišni viškovi što se često dešava u plasteničarskoj proizvodnji, pa su poljoprivrednici primorani dati proizvod u bescjenje ili čak nije rijedak slučaj baciti u otpad. Takođe, precizna i temeljna baza podataka bi poslužila za dobijanje sredstava iz fondova EU, tj. za izradu projekata u cilju prekogranične saradnje i raznih drugih projekata.

Predlažemo da se u Vladi što prije preduzmu sledeće aktivnosti:

  • Da se pristupi izradi softverskog rješenja u koja bi se registrovala poljoprivredna gazdinstva bez dostavljanja fizičke dokumentacije;
  • Da se provjere tačnih podataka isključivo rade po službenoj dužnosti, tako što će se od institucija tražiti potrebna dokumentacija po službenoj dužnosti;
  • Posao razraditi do detalja da ne bi nosio nikakve posledice i propuste.

Ne vjerujemo da je skorašnja izjava od strane službenog lica Odjeljenja za poljoprivredu u potpunosti tačna kada je iznijeta u javnost informacija da je oko 70% posla oko registracije poljoprivrednih  gazdinstava odrađeno i sumnjamo da će registarcija biti završena u roku koji su naveli zvaničnici Odjeljenja.

Ovom prilikom želimo da damo punu podršku Uniji poljoprivrednih proizvođača da se ne usvoji ovakav Pravilnik za podsticaje za 2016. godinu, već da se zadrži postojeći.

Novi Pravilnik još više novčano opterećuje poljoprivredne  proizvođače.

Veliku zamjerku dajemo i ukazujemo na propust,  što u novom pravilniku nema nikakvih ograničavajućih  vremenskih rokova za podsticaje, što jasno ukazuje da se mogu desiti razne zloupotrebe i manipulacije.

Takođe, ne podržavamo uvođenje otkupnih blokova prilikom tova stoke, jer bi to proizvođaču još više uvećalo već postojeći  problem sa otkupom stoke.

KOMISIJA  ZA POLJOPRIVREDU OO SP BRČKO

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.