RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Продужен рок важења Просторном и Урбанистичком плану у Брчком

Свјетлана Чивчић, шефица Одјељења за просторно планирање у брчанској Влади подјсетила је да је ова институција на претпосљедњој сједници  усвојила  Нацрт Закона о измјенама и допунама Закона о просторном планирању и грађењу  тако што је  до усвајања   нових продужен рок важења постојећих Просторног и Урбанистичког плана Брчко дистрикта.

„Постојећем  Просторном плану десетогодишњи рок важења истиче  у јуну, а Урбанистичком у јулу ове године. Упућивање Нацрта Закона у скупштинску процедуру омогућиће нам да у складу са Законом наставимо да радимо и захтјеве правних и физичких лица позитивно рјешавамо“, прецизирала је  шефица Чивчић.

Она је подсјетила да ће регулационим плановима и урбанистичким пројектима, као плановима нижег реда Скупштина дистрикта појединачним одлукама  продужавати рок њиховог важења, најдуже до десет година.

Говорећи  о изради нове просторно-планске документације, шефица Чивчић је истакла да је Скупштина дистрикта Брчко донијела одлуку о изради новог Просторног и Урбанистичког плана.

„ Ускоро расписујемо тендер на коме ћемо изабрати носиоца израде Просторног плана. Када израда тог плана буде у некој фази израде, онда ћемо приступшити изради и Урбанистичког плана, пошто Закон налаже да су сви планови усаглашени, па тако и ова два плана“ нагласила је Чивчић.

По њеним ријечима Одјељење за просторно планирање већ има припремљено   шест регулационих планова за усвајање у скупштинској процедури.

„То су регилациони планови урбаног дијела Бијела, затим Дубраве,  Маоча центар, Брка центар, затим  Центар 2 и Центар 5.“ Прецизирала је шефица Чивчић.

Она је додала да је  у току  израда још пет  регулационих планова и то:Брчко Ново, Фицибајер,  Боснаплод, амбијентална цјелина Српска Варош и регулациони план Тржница Аризона.

„ Без усвајња Нацрта Закона о измјенама и допунама Закона о просторном планирању потпуно би била заустављена свака инвестициона активност јер би на чак 97 одсто територије дистрикта била онемогућена градња. Ми од важеће документације имамо само 24 регулациона плана  и  један урбанистички пројекат, што је недовољно за нормално функционисање живота у дистрикту“, истакла је Свјетлана Чивчић.

Шефица Чивчић није могла рећи када ће нови Просторни и Регулациони план бити усвојени,подсјетивши да су важећи планови рађени између 2000. и 2007.године , односно чак седам година.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.