RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko uskoro dobija prvu Strategiju za mlade

Juče je u Tesliću održan poslednji sastanak radne grupe za izradu Nacrta Strategije za mlade Brčko distrikta BiH.

Pored predstavnika Vijeća/Savjeta mladih Vladimira Kanostrevca i Haruna Šabanovića, sastanku je prisustvovao predstavnik Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, a ujedno i šef radne grupe za izradu Nacrta strategije gosp. Srđan Kisić, zatim službenik za mlade u Vladi BD gđica. Amira Halilović, predstavnica Odjeljenja za Evropske integracije gđica. Jasmina Salihović, predstavnici Policije Brčko distrikta gđa. Fatima Zahirovic i gosp. Dušan Lazić te predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT gđica. Katarina Vučković kao stručni saradnik za izradu ovog Nacrta.

Vlada Brčko distrikta odnosno nadležno odjeljenje zajedno sa Vijećem/Savjetom Mladih Brčkog zaduženi su za izradu Nacrta strategije koja se donosi na period od 5 godina.

Kako nam je kazao Vladimir Kanostrevac, predsjednik Vijeća/Savjeta mladih, dosta je aktivnosti prethodilo izradi nacrta Strategije te da su svi članovi radne grupe odgovorno pristupili poslu.

„Ovaj dokument će dati odgovore na probleme i potrebe mladih te je zasnovan na analizi istih, stoga smo svi veoma odgovorno pristupili cijelom procesu – izvršili Istraživanje o problemima i potrebama mladih, pored redovnih sastanaka radne grupe održali smo i Dijalog s mladima kako bi i njihovi prijedlozi bili uvršteni u Nacrt Strategije, što nam je danas upravo bio glavni dio sastanka“, –  kaže Kanostrevac.

Osnovne oblasti kojima ce se baviti Strategija su zapošljavanje mladih,obrazovanje, sigurnost, socijalna i zdravstvena zaštita, kultura, sport, aktivizam mladih i mnoge druge koje se tiču mladih.

„Posebnu pažnju smo obratili na to da Strategija za mlade bude usklađena sa Strategijom razvoja Brčko distrikta kako bi njeno usvajanje a kasnije i realizacija proteklo  što je moguće lakše i brže“, – rekao je Kanostrevac te dodao da finalizovan Nacrt Strategije ide na javnu raspravu ( komentare institucija, organa uprave i javnosti), zatim se upućuje Vladi na razmatranje i usvajanje a nakon toga i Skupštini Brčko distrikta BiH na razmatranje i usvajanje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Održan drugi sastanak radne skupine za izradu Nacrta Strategije za mlade

Radio Brčko