RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

“Klub ljubitelja prirode Brčko” prezentovao recikliranje PET ambalaže

U sklopu projekta „Odgovornim upravljanjem otpada do zdravije i čistije životne sredine“ koji realizuje „Klub ljubitelja prirode“ danas je u Omladinskom centru Brčko prezentovan rad mašine koja reciklira PET ambalažu i proizvodi filament za 3D štampače. Projekat je podržan od Centra za promociju civilnog društva kroz projekat „Misli o prirodi“ koji finansira Švedska.

Damjan Dundžić, koordinator projektnih aktivnosti kazao je da se jako malo ljudi susrelo sa reciklažom i da je ovo bila idealna prilika da se javnosti prezentuje primjer reciklaže od koje se pomoću 3D štampača mogu proizvoditi korisni predmeti za društvenu zajednicu.

Aleksandar Pajkanović inovator ideje je predstavio rad 3D štampača i rekao je da se pomoću ovog štampača od obične plastične flaše mogu proizvoditi igračke ali i predmeti koji se mogu koristiti u reklamne svrhe, pa sve do industrijskih, odnosno mašinskih dijelova.

Prema njegovim riječima od ovog projekta može biti višestruka korist za cijelu društvenu zajednicu, prije svega poboljšanje ponude na tržištu rada, jer sve osobe koje završe Tehnički fakultet mogu se baviti tehnologijom u Brčkom i imati korist od svog rada.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.