RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Održana tradicionalna kobasicijada u Brčkom

Foto: Radio Brčko

Najbolja kobasica među 32 koliko ih je ove godine degustirao petočlani žiri na desetoj brčanskoj Kobasicijadi proizvedena je u domaćinstvu Antić, a koju je u ime porodice izložio mladi Žarko Antić iz Gornjeg Brezika.

Drugo mjesto pripalo je Igoru Vukoviću, a treće Miloradu Mikiju Vilotiću, obojica iz Brčkog.

Pobjednicima su osim diploma uručeni pehari za osvojene nagrade na ovoj privredno turističkoj manifestaciji, koja iz godine u godinu postaje sve masovnija, organizovanija i posjećenija.

Lokalitet gdje se nalazi planinarski dom Platani koji je izgradilo i njime gazduje PD Platani iz Brčkog gdje je i ove godine održana ova manifestacija te lijepo vrijeme koje poslužilo organizatora značajno su doprinijeli cijelom ambijentu.

Jedan od organizatora ovogodišnje kobasicijade Goran Novaković podsjetio je da je prije 10 godina sve počelo u jednom kafe baru da bi nakon nekoliko godina preraslo u vrlo zahtjevnu manifestaciju.

„Ovogodišnja manifestacija je do sada najmasovnije okupljanje individualnih proizvođača kobasice. Osim učesnika kobasicijadi je prisustvovao veliki broj gostiju kao i predstavnika donatora bez kojih bismo teško organizovali jednu ovakvu manifestaciju“, rekao je Novaković.

Foto: Radio Brčko

Osim proizvođača sa područja Brčkog , svoje delikatese izložilo je i nekoliko proizvođača iz Gunje u susjednoj Hrvatskoj, te dvojica proizvođača iz Novog Sada, odnosno Rumenke u Srbiji, pa je 10. Kobasicijada imala i međunarodni karakter.

Iz susjedne Hrvatske sa salaša „Stari Deran“ ponovo je došao Zdravko Gutić, koji je osim što je izlagač i poštovani prijatelj organizatora manifestacije.

„Ja sam došao sa jednim uzorkom da pomognem organizatorima kako bi kobasicijada bila bila sadržajnija. Posavska kobasica može kvalitetom da konkuriše Slavoncima. Nas samo Sava dijeli. Imamo iste običaje, na isti način pravimo ove delicije“, rekao je Gutić.

Zdravko Jakovljević iz Rumenke kod Novog Sad stigao je takođe sa svojim proizvodima kako bi kvalitet odmjerio sa Posavcima.

„Mi koristimo naša i iskustva koja imaju Mađari, budući da oni u pravljenju kobasice koriste ljutu papriku. Mi se tu negdje nalazimo i evo već šest godina smo u tom poslu“, rekao je Jakovljević dodavši da mu se osim koncepta kobasicijade posebno sviđa lokalitet gdje se održava ova manifestacija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*