RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Југослав Илић осуђен на казну затвора у трајању од пет година због утаје пореза

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ доказало је кривицу Југослава Илића (41) из Брчког, оптуженог да је за четири године утајио порез на доходак у износу већем од 300 хиљада КМ. Уз одузимање цјелокупне имовинске користи прибављене кривичним дјелом, њега је Основни суд у овом граду осудио на казну затвора у трајању од пет година.

Тужилаштво Дистрикта оптужило је Илића да је као физичко лице од 2009. г. до 2012. године избјегао плаћање пореза на доходак остварен непосредно из иностранства. Он се терети да није сачинио и поднио годишњу пореску пријаву Пореској управи Дистрикта, нити је по рјешењу тог органа доставио доказ да је такву пријаву поднио у иностранству. Стога је оптужен за утају више од три стотине хиљада КМ пореза на износ дохотка, који је за четири године износио преко два милиона швицарских франака и двије стотине хиљада еура.

Оптужницу против Илића за кривично дјело пореске утаје (из члана 267 став 2 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ) Тужилаштво је доставило Основном суду, а потом је и доказало у све четири тачке. Након одржаног главног претреса, њему је за ово кривично дјело изречена казна затвора у трајању од пет година и мјера према којој је у буџет дистрикта Брчко дужан уплатити утајени износ пореза од 318 310,84 КМ.

Једнако као и Тужилаштво, оптужени пресуду може побијати жалбом пред Апелационим судом Брчко дистрикта БиХ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Senad Osmanović nepravosnažnom presudom oslobođen od optužbe

Radio Brčko

Borba protiv organiziranog kriminala u Brčkom: Zbog prometa droge E. Mušanoviću tri godine zatvora

Radio Brčko

Синиши С. из Брчког четири године затвора због изазивања тешке саобраћајне несреће у Лончарима

Radio Brčko