RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Obilježena 80. godišnjica podizanja ustanka u BiH

Svečano obilježavanje 80. godišnjicu podizanja ustanka u Bosni i Hercegovini  održano je danas na Partizanskom groblju u Brčkom polaganjem vijenaca i cvijeća i odavanjem pošte palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora, u organizaciji SUBNOR-a Brčko.

Vijence na Partizanskom groblju položili su predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković, gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, izaslanik predsjednika Skupštine Siniše Milića, predstavnici brojnih boračkih delegacija iz BiH, Srbije i Hrvatske, te političke stranke i udruženja Brčko distrikta.

Šerif Karahasanović

Šerif Karahasanović iz Šatorovića, koji se kao šesnaestogodišnjak pridružio partizanima 1941. godine, kazao je da partizane prvi put vidio na Ledinkama i da im se odmah nakon upoznavanja i pridržio.

On je poručio mladima da svoj život i sudbinu trebaju stvarati ovdje.

Potpredsjednik SUBNORA-a  Srbije Jovo Baroševčić

Potpredsjednik SUBNORA-a  Srbije Jovo Baroševčić, kazao je da je u Srbiji uz podršku Vlade 07. jula oblježena 80. godišnjica ustanka protiv fašizma, na način kao što se to danas radi u Brčkom uz odavanje pošte i zahvalnosti svima koji dali svoje živote a nama donijeli slobodu i mir.

Predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković

Predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković poručio je da je značaj i simbolika ovog datuma da se nikome nikada više ne dese stradanja među narodima na ovim prostorima kao što se desilo u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković i gradonačelnik Esed Kadrić

Zajednička poruka svih sudionika svečanosti je trajno njegovanje antifašizma i slobodarskih ideja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.