Brčko

Stanovništvo u više seoskih naselja u Brčko distriktu i ovog ljeta ima probleme sa vodosnadbijevanjem

Usljed ekstremno visokih temperatura koje dovode do smanjenja dotoka vode na izvorištima i znatnog povećanja potrošnje vode, stanovništvo u više seoskih naselja u jugozapadnom dijelu Brčko distrikta se već nekoliko sedmica suočava sa neredovnim vodosnadbijevanjem.

JP Komunalno Brčko kao davalac usluge vodosnadbijevanja na tom području upravlja i održava tri lokalna  vodosistema koji se vodom snadbijevaju sa izvorišta Domažić, Islamovac i Stjepkovica i koji i ovog ljeta zbog visokih temperatura imaju smanjen kapacitet gdje zbog povećane potrošnje dolazi do neredovnog vodosnadbijevanja velikog broja naselja.

Ovaj problem je posebno izražen u selima Bukvičkog platoa, području Hrgova, Cerika i Dubrava, Brke, Palanke, Šatorovića, Boća, Boderišta, Gornjeg i Donjeg Zovika i drugih mjesta.

U proteklom periodu značajan broj stanovnika u pomenutim naseljima je imao problema sa redovnim vodosnadbijevanjem kao i normalnim pritiskom vode u sistemu.

Iz tog razloga JP Komunalno je uputilo apel korisnicima seoskih vodovoda u ovim naselji da u narednom periodu kada se najavljuje visoke temperature, vodu koriste racionalno i isključivo za osnovne životne i higijenske potrebe domaćinstva, nikako u druge svrhe, kao što je zalivanje bašta, dvorišta, polivanje betona ili punjenje bazena.

U Komunalno preduzecu ističu da se ovaj problem kratkoročno može riješiti tako što će se uvesti planske restrikcije u određnim vremenskim intervalima no da je dugoročno rješenje da se pristupi kopanju novih bunara koji će dovesti do povećanja vodovodnih kapaciteta i unapređenje komunalne infrastrukture na tom području.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button