RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Vijeće EU pozvalo političke predstavnike Crne Gore da pokažu odgovornost

Vijeće Europske unije pozvalo je političke predstavnike u Crnoj Gori da pokažu odgovornost te da se suzdrže od bilo kakvog djelovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije te zemlje.

U nacrtu zaključaka, koji će biti usvojen na sastanku Vijeća općih poslova 13. prosinca, ističe se zabrinutost zbog odluke crnogorske Skupštine o izmjenama ovlasti predsjednika te se dodaje kako ti zakonski akti moraju biti u skladu s ustavom.

Vijeće smatra kako Crna Gora treba omogućiti kredibilitet i funkcioniranje glavnih tijela pravosuđa, imenovati suce Ustavnog suda te se posvetiti provedbi ključnih reformi u pravosuđu.

Vijeće podstiče Crnu Goru da poveća napore, posebno u kritičnim oblastima kao što su sloboda izražavanja i medija, te borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Također Vijeće je pohvalilo napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima, sa sva 33 otvorena poglavlja i 3 privremeno zatvorena, ali je istaknuto kako je napredak u ovim poglavlja od općeg značaja i nastavit će određivati tempo pristupnih pregovora u cjelini.

Crna Gora  provodi dosljednu suradnju u oblasti vanjske politike koja se usklađuje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere EU, što je, kako se navodi, snažan signal strateškog opredjeljenja Crne Gore na njenom putu ka EU.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Hrvatska ne želi žicu na granici prema BiH

Radio Brčko

Јачањем цивилне заштите до ефикасније борбе против ковида 19

Radio Brčko

Црна Гора: Од сутра дозвољене прославе матура и свадбе

Radio Brčko