RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Peking: Li Qiang preuzeo dužnost kineskog premijera

Li Qiang, bivši čelnik Komunističke partije u Šangaju, u subotu je preuzeo dužnost kineskog premijera, koji je kao bliski saveznik predsjednika Xi Jinpinga dobio zadatak da oživi ekonomiju posrnulu pod trogodišnjim restrikcijama u borbi protiv pandemije COVID-19.

Poznat u široj javnosti kao pragmatičar, 63-godišnji Li suočava se s izazovnim zadatkom predvođenja kineskog ekonomskog oporavka i vraćanja povjerenja među potrošačima i privatnim sektorom.

Li preuzima dužnost dok jačaju napetosti sa Zapadom zbog niza pitanja, uključujući poteze Sjedinjenih Drržava na blokiranju pristupa Kini ključnim tehnologijama.

Karijerni birokrata nasljeđuje Li Keqianga, koji odlazi u penziju nakon dva petogodišnja mandata tokom kojih se vidjelo da njegova uloga konstantno slabi dok je Xi jačao svoju vlast i usmjeravao drugu najveću svjetsku ekonomiju u etatističkom pravcu.

Li Qiang je prvi premijer od osnivanja Narodne Republike Kine koji nikada ranije nije bio u centralnoj vladi, što znači da bi se mogao suočiti sa problemima u prvim mjesecima na premijerskoj poziciji, tvrde analitičari.

Ipak, Lijeve bliske veze s Xijem – Li je bio Xijev šef kabineta između 2004. i 2007. godine, kada je ovaj bio pokrajinski sekretar partije u pokrajini Đeđiang – osnažit će ga u obavljanju premijerske dužnosti, prenosi Reuters.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Кина обуставља увоз морских плодова из Русије

Radio Brčko

Svjetska banka smanjila prognozu ekonomskog rasta Kine

Radio Brčko

Nema preživjelih u padu aviona u Kini

Radio Brčko