RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Brčko: U pravosudnim institucijama u BiH od ukupno 1.358 pozicija žene popunjavaju 831

Iako je u javnosti prisutno uvjerenje da su žene manje zastupljene u svim oblastima djelovanja u Bosni i Hercegovini, pokazatelji u vezi sa spolnom strukturom nositelja funkcija u bh. pravosuđu svjedoče o tome da ima izuzetaka, te da su upravo u sektoru pravde žene znatno zastupljenije. To zorno pokazuju raspoloživi podaci, prema kojima od ukupno 1.358 popunjenih pozicija u sklopu pravosudnih institucija u BiH, žene popunjavaju 831, a muškarci 527 pozicija.

Podaci su to Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) proslijeđeni Feni u odgovoru na upit o rodnoj zastupljenosti/ravnopravnosti unutar pravosudnih institucija, a u povodu Međunarodnog dana sutkinja, koji se obilježava 10. marta.

Prema tim podacima, žene su zastupljenije u gotovo svim pravosudnim institucijama u BiH, o čemu, između ostalog, svjedoče statistički pokazatelji, prema kojima u Sudu Bosne i Hercegovne radi 25 sutkinja u odnosu na 21-og kolegu sudiju.

Istovremeno, u Vrhovnom sudu FBiH taj omjer je 32 u odnosu na 13 u korist ženske populacije, dok je u Vrhovnom sudu RS omjer 17 sutkinja na prema šest kolega sudija.

Na pozicijama u kantonalnim sudovima angažirano je 110 sutkinja i 38 sudija, a u okružnim sudovima omjer je 46 na prema 24 u korist kolegica sutkinja.

Slični trendovi su prisutni i u općinskim sudovima u kojima pozicije popunjavaju 253 sutkinje u odnosu na 157 sudija, dok je u osnovnim sudovima zaposleno 126 sutkinja i 67 sudija.

U kontekstu napora na planu jačanja rodne ravnopravnosti značajano je napomenuti da je AIRE centar iz Londona, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva (UK), osnovao Mrežu sudija i sutkinja posvećenih jačanju rodne ravnopravnosti u zemljama zapadnog Balkana (Gender Champions in Judiciary Network).

Radi se o mreži koja okuplja eminentne sutkinje i sudije iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, koji su, između ostalog, angažirani na poboljšanju profesionalnog i osobnog razvoja sutkinja u regiji.

Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 28. aprila 2021. godine usvojila Rezoluciju 75/274 kojom je proglasila 10. mart – Međunarodnim danom sutkinja, a u cilju promocije pune i ravnopravne zastupljenosti žena u pravosuđu.

fena

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Намјештеници и службеници Основног суда Дистрикта од сутра ступају у штрајк

Vladimir Matijević

Суду поднесена исправљена оптужница против Мике Алексића

Radio Brčko

Sedmice sudske nagodbe od 23. maja do 3. juna u sudovima u BiH

Radio Brčko