RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Trebinjcima predstavljena “Tolerancija” – Međunarodna umjetnička izložba plakata

Međunarodna umjetnička izložba plakata “Tolerancija”, autora Mirka Ilića otvorena je večeras u centru Trebinja na šetalištu Obale Luke Vukalovića.

Ilić je nakon otvaranja te putujuće izložbe rekao novinarima da je njen cilj da promoviše toleranciju jer svako mjesto treba više tolerancije, nego što je ima.

On je dodao da je, pošto kao umjetnik sa ovih prostora živi u NJujorku, nedavno imao i izložbu na otvorenom u tom gradu, s ciljem promovisanja tolerancije.

Menadžer u Info-centru Evropske unije u BiH /EUIC/ Lejla Čamo rekla je da će ta izložba u Trebinju biti otvorena narednih sedam dana na javnom prostoru, istakavši da će građani na taj način imati priliku da ispitaju svoje pragove tolerancije.

Ona je navela da je izložba već bila otvorena u više od 40 zemalja svijeta, a u BiH u Sarajevu i Banjaluci, dok će sljedeće sedmice biti i u Mostaru.

“Tolerancija je nešto što svi stalno učimo”, rekla je Čamo.

Ona je napomenula da taj dizajner na taj način okuplja svjetske dizajnere koji doniraju svoje radove na temu tolerancije, a jednom godišnje i studente iz BiH na radionicama, na kojima osmišljavaju nove tolerancije, koje svi treba da nauče.

Na izložbi “Tolerancija” u Trebinju biće predstavljeno do 40 plakata najuticajnijih savremenih svjetskih grafičkih dizajnera koji su se odazvali pozivu Ilića, grafičkog dizajnera i ilustratora iz NJujorka, da kreiraju plakate na temu tolerancije, koji sadrže tu riječ ispisanu na njihovom maternjem jeziku.

Suština projekta je prezentacija izložbe u javnim prostorima, na ulicama i trgovima, a ne u galerijama, sa idejom da bude dostupna svim građanima, kako bi se ukazalo na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.