RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biće upriličen ‘Gala koncert’

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, povodom obilježavanja 100 godina Sarajevske filharmonije, biće upriličen „Gala koncert“ u izvedbi solista i hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Samra Gulamović i maestro Dario Vučić.

Pred sarajevskom publikom nastupit će solisti Narodnog pozorišta Sarajevo Jasmin Bašić, Aida Čorbadžić, Katarina Kikić Marić, Melisa Hajrulahović Tomić, Amir Saračević, Ivan Šarić, Marko Kalajanović, Denis Isaković i Ileš Bečei.

Na programu će biti izvedena djela kompozitora: Mascagnia, Gotovca, Glinke, Cilea, Verdia, Puccinia, Bizeta, Donizett.

Sarajevska filharmonija djeluje od 1923. godine što je čini jednom od najstarijih institucija kulture u Bosni i Hercegovini. O uspjehu orkestra svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja, kao i gostovanja slavnih imena iz svijeta umjetničke muzike. Jedini je profesionalni simfonijski orkestar koji djeluje na području Bosne i Hercegovine njegujući simfonijsku muziku domaćih i inostranih kompozitora, te kao takav predstavlja kulturološki simbol naše zemlje. Svojim djelovanjem i kontinuiranim koncertnim sezonama uveliko obogaćuje kulturni život grada i države.

U svojoj 100. obljetnici nastavlja težiti ka ciljevima postavljenim u začetku svoje djelatnosti ostajući tako jedan od svjetionika kulturne scene i svakako jedna od najvažnijih karika u lancu sarajevskog i bosanskohercegovačkog muzičkog života.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.