RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Udruge poginulih branitelja odale su počast žrtvama Domovinskog rata

Predstavnici Udruga roditelja poginulih branitelja iz Republike Hrvatske, zajedno s predstavnicima Udruge obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Brčko distrikta obišli su hrvatska spomen obilježja u Boderištu, Laništima i Dubravama.

U dvodnevnoj posjeti Brčko distriktu predstavnici Udruga iz Distrikta i Republike Hrvatske su uz polaganje vijenaca, paljenje svijeća i moljenje opijela odali počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Predsjednica Udruga roditelja poginulih branitelja iz Republike Hrvatske Lucija Kober istaknula je kako se ove žrtve nikada ne smiju zaboraviti, jer su oni dali ono najvrijednije, a to je svoj život.

„Mi smo udruga roditelja, najviše naših članova su majke poginulih branitelja, koje polako zbog godina umiru i sve nas je manje, s toga želimo organizirati što više ovakvih posjeta i prenijeti mlađim generacijama tradiciju posjećivanja spomenika hrvatskih branitelja koji su izgubili svoje živote braneći svoj dom i svoju domovinu“, dodala je Kober.

Predsjednik Udruge obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Brčko distrikta Ivo Anđelović kazao je kako su tijekom jučerašnjeg dana posjetili spomen obilježje u Boderištu, gdje su uz polaganje vijenaca i moljenje opijela odali počast za 178 hrvatskih branitelja s područja Brčko distrikta.

„Danas nastavljamo obilazak, te smo u Laništima na spomen obilježju gdje je 27 poginulih, od kojih je najveći broj civilnih žrtava koji su u trenutku smrti bili starije životne dobi, što dovoljno govori o strahotama koje su se događale u Domovinskom ratu“, istaknuo je Anđelović.

Ovakve posjete su važne da se povežemo i prenosimo na generacije koje dolaze iza nas, da se ovakve stvari nikada i nikome ne ponove, te da pozovemo sve ljude na oprost i zajednički suživot, istaknula je Lucija Kober, dodajući kako su tijekom svih ovih godina napisane mnoge knjige i urađene spomen sobe koje čuvaju žrtve od zaborava.

„Imena svih poginulih branitelja s područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, njih 15.840 uklesano je u kenotafu, jedinstvenu spomen knjigu, u crkvi Svete mati slobode u Zagrebu“, dodala je Kober, ističući kako i na taj način hrvatski branitelji ostaju zauvijek u našem sjećanju.

Ovu dvodnevnu posjetu, gdje su predstavnici Udruga posjetili i samostan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravama, završit će danas posjetom centralnom spomen obilježju hrvatskim poginulim braniteljima u Brčko distriktu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.