RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Обиљежено оснивање 108/215. Витешке моторизоване бригаде Армије БиХ

Фото: Мирсад Захировић

Полагањем цвијећа и вијенаца на шехидском мезарју у Горњем Рахићу, а потом и на Централном споменику припадницима Армије Републике Босне и Херцеговине те одржавањем Свечане академије у сали брчанског „Препорода“ синоћ је обиљежена је 32. годишњица од формирања 108/215. Витешке моторизоване бригаде Брчко.

Из Организационог одбора за обиљежавање значајних датума из одбрамбено ослободилачког рата казали су да је ово један од најзначајнијих датума у историји државе, јер је за одбрану БиХ на подручју Брчког укупно 556 припадника ове бригаде положило своје животе, док је њих 1.225 теже или лакше рањено.

Фото: Мирсад Захировић

Добитник Златног љиљана, бивши начелник артиљерије и штаба бригаде мајор Мирсад Бајрактаревић рекао је новинарима након Свечане академије да сам назив ове бригаде говори да је она витешка и да је на овом дијелу ратишта кроз огромну зону одговорности показала и доказала своје херојство.

„У рат се ушло у патикама и фармерицама, многи су замишљали да ће се брзо завршити али одужило се пуне четири године и многи млади голобради људи су ушли у овај рат и бранили своју земљу“, рекао је Бајрактаревић подсјећајући да будуће генерације треба да знају шта се дешавало у нашем граду из разлога да се рат никада више не понови.

Припадница 108/215. Витешке моторизоване бригаде Армије Р БиХ Брчко, добитница Златног љиљана Злата Газибера родом из Старог Мајдана у општини Сански Мост каже да је прије рата живјела у Словенији и након што су њени најмилији одведени у логор пуким случајем обрела се у Рахићу у овој бригади.

„Посебно ми је драго да данас на мој рођендан буде и Дан оснивања Бригаде. Овдје је мој живот, који сам провела. Најљепше и најтеже тренутке сам провела овдје. Три пута сам рањавана. Након ослобађања Санског Моста добила сам прекоманду и остала тамо“, истиче Газибера уз жељу да би најрадије остала овдје у Брчком.

Фото: Мирсад Захировић

Жао јој је сваког борца који је изгубио свој живот у минулом рату али јој теже пада положај свих бивших припадника Армије у БиХ јер, како каже има пуно неправде и незадовољства .

Припадник ове бригаде Амир Синановић био је организатор необичне изложбе експоната испред просторија БЗК „Препорода“ а који говоре о ратном путу 108/215. Витешке бригаде и покретач идеје да се оформи Спомен соба ове бригаде те позвао све припаднике који имају неки од експоната да их донирају како би Спомен соба била што богатија.

Фото: Мирсад Захировић

Полагању цвијећа на споменик припадницима Армије Р БиХ те Свечаној академији поред многобројних припадника бригаде присуствовали су и представници јавног и политичког живота Брчког као и градоначелник Зијад Нишић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Svečanom akademijom završeno obilježavanje 29. godišnjice od formiranja 108/215 VTMRB

Mirsad Arnautović