RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У Вијећници одржан састанак са фокусом на сексуалну изнуду и антикоруптивне стратегије

Фото: Влада Брчко дистрикта БиХ

Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине прим. др Зијад Нишић заједно са посланицом у Скупштини Брчко дистрикта БиХ Милијаном Симић одржао је састанак у Вијећници са представницима Хелсиншког парламента грађана Бања Лука и запосленицима у институцијама Брчко дистрикта БиХ на којем је представљена кампања „Сексуална изнуда је корупција. Прекинимо ћутање!“, те резултати истраживања о распрострањености сексуалне изнуде у БиХ.

Главни циљ састанка био је да се учесници међусобно упознају, размотре резултате кампање и истраже могућности за имплементацију појма сексуалне изнуде у законодавне политике и антикоруптивне стратегије.

Градоначелник Нишић је истакао да Брчко дистрикт БиХ већ активно ради на смањењу родне неједнакости и дискриминације, те да ће се додатно посветити интегрисању ових нових аспеката у текуће активности. Нагласио је да ће Брчко дистрикт БиХ тежити да буде пионир у усвајању закона који се односе на наведену област и који ће бити у складу са стандардима ЕУ. На састанку су размотрене законодавне политике Брчко дистрикта БиХ као и интерни акти који се баве овим питањем.

Фото: Влада Брчко дистрикта БиХ

Пројект координатор Хелсиншког парламента грађана Бања Лука Весна Иликтаревић нагласила је да је сексуална изнуда идентификована као спој сексуалног узнемиравања и корупције што представља озбиљан проблем који још увијек није формално-правно препознат у законима БиХ.

Учесници састанка казали су да данашњи разговор представља важан корак ка јачању законских оквира и стратегија за борбу против сексуалне изнуде и корупције у БиХ.

Хелсиншки парламент грађана у сарадњи са Центром за омладински развој ПРОНИ организовао је и уличну акцију на Тргу младих поводом кампање „Сексуална изнуда је корупција. Прекинимо ћутање!“

Кампања има за циљ подизање свијести о овој врсти корупције гдје се умјесто новца као валута користи сексуална услуга. Овај проблем најчешће погађа рањиве категорије, првенствено жене које се налазе у подређеном положају у односу на оне којима је повјерена власт, моћ и ауторитет.

Кампању имплементира Хелсиншки парламент грађана Бања Лука, а у оквиру пројекта „Грађани/ке у борби против тихе корупције“ који подржава ЦЦИ и УСАИД.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.