RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Slovenija: Plaće sudija od augusta veće za 26 posto, dobit će i retroaktivno uvećanje počev od januara

Foto: Anadolu (B.E.G)

Dopunskom odlukom Ustavnog suda Slovenije sudije redovnih sudova, državni odvjetnici i državnoodvjetnički dužnosnici od augusta će imati 26,2 posto veću plaću, uključujući i obračun od 3. januara.

Finansijski učinci za ovu godinu procjenjuju se na 8,7 miliona eura.

Dopunska odluka Ustavnog suda, donesena u junu ove godine na inicijativu Sudbenog vijeća, izravno se odnosi na plaće sudija redovnih sudova, ali ne i ustavnih sudija.

“Prilikom provedbe dopunske odluke Ustavnog suda potrebno je voditi računa i o zakonskoj regulativi koja se primjenjuje na državne odvjetnike imenovane prema Zakonu o državnom odvjetništvu i državne odvjetnike koji su imenovani na temelju Zakona o državnom odvjetništvu, prema kojima se državnim odvjetnicima i državnoodvjetničkim dužnosnicima utvrđuje platni razred kao i sudijama”, pojašnjavaju iz Ministarstva pravosuđa Slovenije.

Dopunska odluka Ustavnog suda ima snagu zakona, pa će se primjenjivati ​​neposredno u mjesecu septembru, odnosno da će se plaća sudijama isplaćivati ​​neposredno nakon ove odluke, a obračun već isplaćenih plaća vršit će se od 3. januara 2024. godine, kada je trebala biti provedena ustavna odluka o plaćama sudaca iz juna 2023. godine, istakli su u Ministarstvu uprave Slovenije.

No, kako je područnim zakonom kojim se uređuju državni odvjetnici i državnoodvjetnici propisano da je plaća državnih odvjetnika i državnoodvjetničkih dužnosnika jednaka plaći sudija, i njima će se plaća za mjesec august 2024. godine obračunavati prema novom platnom razredu koji vrijedi za sudije”, napisali su.

Finansijski učinci dopunske odluke za fiskalnu godinu 2024. procjenjuju se na 6,71 milijun eura za sudije i 1,99 miliona eura za državne odvjetnike i državne odvjetnike, odnosno ukupno 8,7 miliona eura, podaci su Ministarstva uprave Slovenije.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.