RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Uskoro počinje izgradnja dvije stambene zgrade kao alternacija za naselje Prutače

Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja brčanske Vlade privodi kraju aktivnosti u vezi s otpočinjanjem radova na izgradnji dvije stambene zgrade s ciljem ukidanja izbjegličkog humanitarnog naselja „Prutače“.

“Projekat je vrijedan oko šest miliona maraka, a finansijska konstrukcija je zatvorena posredstvom kreditnog zaduženja od 2.800.000 maraka, te izdvajanjem budžetskih sredstava u iznosu od 3.000.000 maraka. Ovim sredstvima biće sagrađene dvije zgrade sa po 30 stambenih jedinica. Izvođač radova u ovaj posao bi trebao biti uveden sredinom narednog mjeseca, a rok za okončanje radova je 18 mjeseci“, rekla je šefica resornog odjeljenja brčanske Vlade Ljubica Ilić.

Inače sve se odvija u okviru CEB projekta gdje je još ranije utvrđeno da onakav vid naselja kakav su „Prutače“ definitivno treba zatvoriti jer spada u jedno od najmanje kvalitetnih naselja ovog tipa u BiH.

„Još poodavno prilikom prihvatanja CEB projekata utvrđeno je da treba stambeno zbrinuti 60 romskih porodica, i stoga je i određeno da se grade dvije zgrade sa po 30 stanova i to na lokalitetu „Prutača“. Vjerujem da će izvođač ispoštovati ugovorene rokove, odnosno da će negdje sredinom 2026. godine, zgrade biti spremne za useljenje“, zaključila je šefica Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja brčanske Vlade Ljubica Ilić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.