RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Upućen apel vozačima zbog početka školske godine

Zbog početka školske godine i povećane koncentracije pješaka, Vijeće za sigurnost saobraćaja u Brčko distriktu BiH uputilo je apel vozačima i svim ostalim učesnicima u saobraćaju, da s povećanom pažnjom i opreznošću upravljaju svojim vozilima na saobraćajnicama u neposrednoj blizini škola, na pješačkim prelazima u zonama škola, kao i neposrednoj blizini autobuskih stajališta i autobusa za prevoz učenika.

U maju mjesecu ove godine na sjednici Vlade Brčko distrikta, nakon razmatranja izvještaja o stanju sigurnosti na putevima prihvaćene su aktivnosti i mjere u cilju poboljšanja sigurnosti saobraćaja, a koje se odnose na segment pješaka kao rizične kategorije.

“Neke mjere će zaživjeti i ove godine, a odnose se prvenstveno na zakonske i podzakonske akte koje trebamo donijeti. Također, planirano je postavljanje posebnih objekata na putevima, jer trenutni ležeći policajci često ne služe svojoj svrsi. Pored toga, bit će postavljeni semafori, uzdignute platforme i zaštitne ograde oko škola i obdaništa gdje god je povećana koncentracija pješaka. Stoga će Odjeljenje za javne poslove do kraja ovog mjeseca na sjednici Vlade Brčko distrikta predložiti Odluku o utvrđivanju kriterijuma za postavljanje, odnosno uklanjanje ležećih policajaca na području Distrikta”, rekao je Vinko Vidović, predsjednik Vijeća za sigurnost saobraćaja Brčko distrikta BiH.

Prema njegovim riječima evidentno je da je u posljednjih godinu u BiH i regionu povećan broj saobraćajnih nezgoda i s tog aspekta bezbjednost u saobraćaju nije na zadovoljavajućem nivou.

“Ne znači da će se povećati bezbjednost ako postavimo savremenu saobraćajnicu, problem je u odgoju. Čovjek je tu najvažnija komponenta jer je najveći problem i najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda konzumiranje alkohola i narkotičkih sredstava. Prvi i osnovni preduslov za bezbijednost u saobraćaju je da vozači ne konzumiraju alkohol i druga opojna sredstva koja nisu dozvoljena”, poručio je Vidović.

U cilju  dodatnog povećanja bezbjednosti u saobraćaju, do kraja ove godine Vijeće za sigurnost u saobraćaju će uraditi analizu o sigurnosti pružnih prelaza na području Distrikta, povećat će kontrolu rada autoškola i kontrolu tehničkih pregleda.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.