RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Обиљежена годишњица 16. муслиманске народноослободилачке ударне бригаде

Фото: Миљана Ђурђевић

У организацији Савеза удружeња бораца Народно ослободилачког рата Брчко данас је у Буквику обиљежена  81. годишњица од формирања Шеснаесте  муслиманске народно – ослободилачке ударне бригаде.

Свечано обиљежавање  годишњице формирање 16. муслиманске народно – ослободилачке ударне бригаде одржано је  код Спомен чесме испред мјесне заједнице Буквик гдје су   бројне делегације положиле  вијенце  и цвијеће.

Фото: Миљана Ђурђевић

Јанко Вуковић, предсједник СУБНОР- а Брчко подсјетио је присутне  да је  у селу Буквик код Брчког 21. септембра 1943. године започео  ратни пут једне од најпознатијих партизанских јединица из Босне и Херцеговине.

„Њен пут дугачак више од 3.500 километара, био је обиљежен тешким борбама, крупним успјесима, али и великим жртвама. Била је то прва бригада која је 1945. године ушла у Сарајево, још у раним вечерњим сатима 5. априла, а, такођер, и једна од првих које су пробиле линије одбране на ширем простору Оџака, сламајући посљедњи отпор снага лојалних фашистичком усташком режиму. Кроз њезине редове прошло је око 3.400 бораца, од којих је више од 900 изгубило живот“,  рекао је Вуковић у подсјећању на ратни пут ове бригаде. Историјски подаци говоре да је  77,6 посто припадника бригаде било  узраста до 25 година, а само 3,7 посто старије од 35 година.

Фото: Миљана Ђурђевић

Вијенце и цвијеће данас су положиле бројне делегације из БиХ, Србије и Хрватске које његују антифашизам, као и  поједине  политичке  партије  из Брчког.

Фото: Миљана Ђурђевић

Вијенац на Спомен чесму у Буквику  подигнуту у знак сјећања на формирање  16. муслиманске  бригаде положио је и градоначелник дистрикта Брчко Зијад Нишић.

Фото: Миљана Ђурђевић

„ Прије 80 и више година наши народи су се борили против фашизма који је био велика пошаст човјечанства и која је угрожавала многе народе. Народи наше државе су се ујединили, они су одбранили слободу и ту слободу су предали нама у руке. Ми треба да је штитимо  и унапређујемо. Фашизам још увијек постоји у различитим облицима и наша борба против фашизма треба да буде трајна“, поручио је градоначелник Нишић.

Како је данас  истакнуто  име 16. муслиманске народноослободилачке ударне  бригаде с поштовањем се  спомиње међу познаваоцима историје Другог свјетског рата на  просторима бивше Југославије.

Поводом  годишњице од формирања  16. муслиманске народно – ослободилачке бригаде присутне делегације данас су положиле вијенце и на гроб дугогодишњег предсједника СУБНОР- а у Брчком Илије Пајића, који се налази на српском-  првославном  гробљу у Буквику.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*