RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U sklopu manifestacije “Ti si ruža džennetska” održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Foto: Mirsad Zahirović

U sklopu obilježavanja manifestacije „Ti si ruža džennetska“, koja je posvećena rođenju posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda, a.s. sinoć je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Brčko realizovana humanitarna akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Više od 30 građana dalo je svoj doprinos i doniralo krv onima kojima je to potrebno.

Mustafa efendija Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Brčkom kazao je da se ovim aktivnostima šalje poruka da Islam nije samo obred i verbalna proklamacija, nego da Islam obuhvata svaki aspekt života, uključujući lijepo ponašanje prema ljudima, humanost i požrtvovanost.

Foto: Mirsad Zahirović

„U Kur'anu se nalazi ajet koji je nenadmašiv kada je riječ o kvalifikaciji vrijednosti ljudskog života u kome Uzvišeni Gospodar kaže da ko ubije nevinu osobu počinio je takav grijeh kao da je sve ljude pobio. Ako bude uzrok da se spasi nečiji život počinio je takvo dobročinstvo kao da je čovječanstvo spasio. Praktično je nemoguće riječima iskazati veću počast ljudskom životu i potrebu da budemo u ovoj skupini ljudi koji će spašavati ili pomoći u spašavanju ljudskih života“, istakao je Gobeljić.

Šef Odsjeka transfuziologije u Bolnici Brčko dr. Samir Pandur kaže da se ovim aktivnostima koje su postale tradicionalne doprinosi održavanju rezervi zaliha krvi.

„Najpotrebnije su RH negativne krvne grupe, a najmanje imamo davalaca tih krvnih grupa. Trenutne rezerve zaliha krvi su na zadovoljavajućem nivou, i pored svih poteškoća s kojima se građani suočavaju, postoji visoka svijest o značaju pomAganja drugima i darivanju krvi. To je najdirektniji način pomoći, jer dajemo dio sebe kako bismo spasili nečiji život“, dodao je Pandur.

U nastavku obilježavanja manifestacije „Ti si ruža džennetska“ danas će se u Divanhani u 20:30 održati promocija  izdanja Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*