RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Izložbom slika otvorena manifestacija “Frančeskovi dani 2024.”

Foto: Selma Avdić

Izložbom slika autora iz brčanskog kraja u prostorijama Napretkovog doma u Brčkom danas su svečano otvoreni “Frančeskovi dani”. Izložbu, na kojoj su izloženi radovi ukupno šest mladih brčanskih autora, otvorio je predsjednik HKD „Napredak“ Mirko Mečić.

“Imamo tu koincidenciju da je upravo danas spomendan svetog Franje Asiškog i prikladno je vrijeme za otvaranje Farčeskovih dana. Danas je otvorena izložba, dalje ćemo imati sportske dane, organizovati ćemo i druženje za sva tri nacionalna kulturna društvaiz Brčkog, a posebno želim istaknuti da ćemo na kraju ove manifestacije imati kazališnu predstavu gostujućeg kazališta koja će se odigrati u Domu kulture” rekao je predsjednik HKD „Napredak“ Mirko Mečić.

Autor izložbe, Duško Samardžija ovom je prilikom istakao da je ovo treća u nizu izložba koju je organizovalo HKD “Napredak”, te da ona predstavlja zatvaranje jednog ciklusa.

“Prva izložba je bila izložba u kojoj su prikazani etablirani autori iz brčanskog kraja, potom je uslijedila i druga izložba na kojoj su prikazani autori koji su poznati ne samo na prostoru BiH, nego i iz Hrvatske i čitavog regiona i ta izložba nam je bila omaž Meštroviću i njegovom djelima. Ovo nam je sada treća izložba, a cilj nam je da prikažemo mlade brčanske autore, koji još nisu etablirani i mi ovom izložbom želimo da zatvorimo jedan ciklus” istakao je Samardžija.

Jedan od ukupno šest umjetnika čija su djela izložena na ovoj izložbi je mladi Brčak Dario Matić koji se još od ranog djetinjstva bavi crtanje.

“Veliko mi je zadovoljstvo što je organizator izložbe prepoznao moj rad. Crtanje je oduvijek bilo dio mene. Najčešće crtam portrete, a što se tehnike izvođenja tiče najćešće je to grafika. Ovo je moja prva izložba i izloženo je mojih šest dijela”, istakao je Matić.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovao je i dogradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, koji je ovom prilikom naglasio da je veoma bitno da HKD “Napredak” nastavlja sa organizovanjem ovakvih aktivnosti jer se na taj način afirmiše hrvatska kulturna baština.

Svi zainteresovami izložbu mogu pogledati i sutra od 12 do 19 sati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*