RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoIzbori 2024

Brčko: Čelnici partija sa najviše glasova iz sva tri naroda otvoreni za razgovore sa svima oko formiranja vlasti u Distriktu

Nakon objavljivanja prvih preliminarnih, nezvaničnih i nepotpunih izbornih rezultata čelnici političkih partija u Distriktu uglavnom su zadovoljni podrškom birača. To se odnosi i na sve tri vodeće stranke iz konstitutivnih naroda, čiji čelnici očekuju odmah nakon ozvaničenja rezultata, razgovore o formiranju brčanske vlasti.

„Što se tiče rezultata ovih izbora, prema do sada objavljenim, kao i rezultatima do kojih smo došli, kao stranka Hrvatska Demokratska Zajednica, Organizacija za Brčko distrikt će u Skupštini učestvovati sa tri zastupnika, što praktično znači i ostvarenje planiranog izbornog rezultata“, rekao je predsjednik HDZ-a Brčko dr. Anto Domić.

Kad je riječ o koalicijama i formiranju parlamentarne većine, Domić smatra da HDZ- ova tri zastupnika ovoj stranci obezbjeđuju da bude jedan od ključnih partnera u sklapanju buduće skupštinske većine.

Foto: Radio Brčko

„Mi nismo isključiva stranka. Mi smo stranka razgovora. U ovom momentu teško je reći šta će se dalje dešavati. Mi ne odlučujemo o sastavu koalicije i bit će dosta razgovora i dogovora sa strankama iz druga dva naroda u Distriktu“, ističe Domić dodajući da će ona kombinacija koja se uspije napraviti i činiti parlamentarnu, odnosno vladajuću većinu.

Što se tiče pozicije gradonačelnika tu je stav HDZ-a Distrikta kristalno jasan.

„Mi smo u kampanji izašli sa tim stavom i to će i u razgovorima biti naš zahtjev“, zaključio je predsjednik HDZ-a BiH, organizacije za Brčko distrikt BiH, dr. Anto Domić.

Rezultatima postignutim na ovim izborima u brčanskom SNSD-u više su nego zadovoljni, jer je prema trenutnim podacima ova stranka osvojila 5.850 glasova.

„Ovaj rezultat je zaista istorijski kad je riječ o brčanskom nivou, što nam, po svemu sudeći osigurava pet mjesta u Skupštini Distrikta“, rekao je potpredsjednik SNSD-a Brčko Srđan Blažić.

U kontekstu formiranja buduće vlasti Distrikta i iz SNSD-a poručuju da su otvoreni za razgovore sa svim političkim subjektima čiji će zastupnici sjediti u brčanskoj Skupštini.

„Ono što će biti ključ kod traženja partnera za vlast jesu programski ciljevi, odnosno ono što prioritetno treba raditi u naredne četiri godine kako bi ova sredina išla naprijed“, ističe Blažić precizirajući da je krajnje vrijeme da rad parlamentarne većine, a naročito buduće brčanske Vlade, bude zasnovan na jasnim prioritetima za unaprjeđenje stanja u različitim oblastima života i rada stanovnika Distrikta.

Govoreći o tome kakav je stav SNSD-a spram pozicije gradonačelnika i već iskazanog zahtjeva HDZ-a da dr. Anto Domić treba biti gradonačelnik, kaže da je to samo jedna od kandidatura.

Foto: Radio Brčko

„Za poziciju gradonačelnika sigurno ima više kandidata iz različitih političkih opcija i naroda. Naravno da svaka politička opcija može izaći sa prijedlogom za gradonačelnika, ali ne treba zaboraviti činjenicu da će, kako sada stvari stoje, SNSD biti pobjednička stranka na ovim izborima, te je s toga potpuno logično da naš kandidat bude gradonačelnik Brčko distrikta“, rekao je potpredsjednik SNSD-a Brčko Srđan Blažić.

Čelni ljudi Stranke Demokratske Akcije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine takođe su zadovoljni izbornim rezultatom, tim prije jer su, u najmanju ruku, ponovili uspjeh iz prethodnog izbornog ciklusa, s obzirom da su u posljednje, gotovo dvije godine, djelovali iz skupštinske opozicije.

„Mi u ovom trenutku sasvim izvjesno imamo pet zastupnika u Skupštini Distrikta, tako da je to ono što nam daje puno pravo da preuzmemo ulogu aktivnog učesnika u uspostavljanju buduće koalicije u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine“, rekao je predsjednik SDA Brčko Esed Kadrić.

Foto: Radio Brčko

Govoreći o tome koliko je SDA otvorena za razgovore oko formiranja parlamentarne, odnosno vladajuće većine, Kadrić ističe da postoji spremnost na razgovore sa svima.

„Mi inače planiramo koaliciju sa svima onima koji imaju politički kapacitet te u svojim redovima raspolažu referentnim ljudima koji će biti u stanju da skupa s nama kreiraju jednu političku platformu kojom bi osigurali da se konačno, nakon godinu i po stagnacije, konačno pokrene u pravcu pozitivnih procesa“, naglasio je Kadrić.

Na činjenicu da lideri nekih političkih partija u Distriktu, među kojima i HDZ, najdirektnije ima zahtjev da prvi čovjek ove stranke bude gradonačelnik Brčkog, Esed Kadrić kaže da svi imaju stavove s kojima ulaze u razgovore o formiranju parlamentarne većine.

„Kada se koalicije prave, logično je da se postavljaju neki uslovi, a onda se postižu kompromisi. Sasvim je legitimno imati prijedlog za gradonačelnika, a finalni dogovor će biti ono što bude realno moguće, odnosno ostvarivo“, zaključio je predsjednik Stranke Demokratske Akcije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić.

Inače, sudeći prema ranijoj praksi, vlast u Distriktu bi mogla biti formirana najkasnije do kraja narednog mjeseca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*