RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Рафаел Надал завршио каријеру

Славни тенисер Рафаел Надал је завршио каријеру, објавила је “Марка”.

Непревазиђени “краљ шљаке” и “бик са Мајорке”, члан легендарне “четворке” свјетског тениса, Рафаел Надал Парера, званично се опростио од спорта у којем је иза себе оставио тако много, прије свега 22 грен слем титуле, од којих чак 14 на Роланд Гарросу, што је тешко замисливо да ће икада икоме поћи за руком.

Повреде које су легендарног Шпанца пратиле уназад неколико година, сада су ипак биле јаче од човјека, који је до своје 20. године живота већ имао 16 АТП титула, укључујући пехар на париској шљаци и шест трофеја из Мастерс серије.

Рафаел Надал Парера рођен је 3. јуна 1986. у Манакору на Мајорци, гђе је и почео тренирати тенис под будним оком стрица Тонија Надала, који ће га практично пратити до највећих личних успјеха.

Већ са осам година, популарни Рафа је освојио турнир за ђечаке до 12 година, али је занимљиво да се у том периоду живота активно бавио и фудбалом. На крају одлучио се за тенис, а бројке које ћемо сада написати, доказ су да није погријеши.

Први тенисер свијета био је укупно 209 неђеља, први пут то је успио 2008. године када је побиједио Роџера Федерера у финалу највећег од свих турнира – Вимлдону.

Пет пута је завршио као број 1 на свијету на крају године.

Освајач је 22 најважнија трофеја у тенису, а то су грен слемови, а међу неколико је тенисера у опен ери коме је пошло за рекетом да тријумфије на сва четири та турнира.

Аустралијен опен освајао је два пута, 2009. и 2022. године. Вимблдон такође у два наврата 2008. и 2010, а на Артур Ешу (УС Опен) освојио је четири пута – 2010, 2013, 2017. и 2019. године.

Невјероватну доминацију показао је на Роланд Гарросу, а у седмом мечу на Филип Шатријеу излазио је као побједник редом: 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020. и 2022.

Заиста, доминација каква се у спорту не памти.

Само је још Новак Ђоковић успио да на једном грен слему тријумфује двоцифрен број пута.

Колико је био непревазиђен на шљаци, говори податак да држи рекорд побједа на шљаци. Наиме, Рафа је побиједио 81. узастопни меч на тој подлози.

Освојио је 92 титуле на АТП нивоу појединачно, укључујуц́и 36 мастерс титула.

2008. године у Пекингу постаје олимпијски шампион, а када је успио освојити сваки од четири грен слема, постао је један од три тенисера који су комплетирали такозвани Златни слем у синглу.

Надал је пет пута освојио награду Стефан Едберг за спортско понашање и био је најбољи спортиста на свијету 2011. и 2021. године, освојивши награду Лауреус.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*