RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Umjetnička rezidencija kolektiva Ememem u Mostaru: Krpljenjem rupa do urbane renesanse

Foto: BHRT

Mostar je ponovo na svjetskoj mapi urbane umjetnosti! Kolektiv Ememem je gradu poklonio četiri izvanredna mozaika.

Udruga Rezon i organizatori StreetArts festivala Mostar uspješno su završili umjetničku rezidenciju francuskog kolektiva Ememem u Mostaru kojom su se nastavile aktivnosti SAFMo 2024. te koje je podržala Kvinna till Kvinna fondacija.

Ovaj tim umjetnika reinterpretirao je praznine, rupe i “greške” u urbanim pejzažima, stvarajući inspirativna mjesta koja potiču dijalog i kreativnost.

“Moj jedini cilj bio je donijeti malo više poezije u ovaj grad,” rekao je jedan od umjetnika.

Tokom boravka u gradu, Ememem je radio na različitim lokacijama, koristeći jedinstvene elemente okoline za izradu instalacija koje obogaćuju vizualni identitet Mostara.

“Uživali smo u svakom trenutku, dijeleći kreativnu energiju i inspiraciju”, rekli su organizatori ove umjetničke rezidencije, koji kroz ovakve saradnje unapređuju umjetničku produkciju street arta na kojoj rade od 2012. godine.

Ememem kolektiv su istražili ljepotu često zanemarenih dijelova naših zajednica, ukazujući na njihov potencijal. Intervencije koje su ostavili iza sebe su već atrakcija u gradu na Neretvi u kojem egzistira genijalna galerija na otvorenom gdje su svoj potpis ostavili brojni umjetnici.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*