RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: У току јесењи радови у воћњацима

Фото: Анђелка Ђурић

У воћњацима на подручју Брчко дистрикта увелико трају радови на припреми воћњака за предстојећу зиму.

Воћар Фадил Чандић из Мјесне заједнице Шаторовићи код Брчког каже да је јесен период године када се увелико обављају бројни послови и у воћњацима који су дио припрема за наредну сезону и који осигуравају успјешно презимљавање воћки.

„Имамо изразито топлу јесен и управо се врши крчење старих стабала, уклањање сломљених грана и припремање парцела за нову садњу. Тренутно, на својој парцели која износи 5 хектара вршим резидбу око 1000 стабала трешње, која није још увијек одбацила комплетан лист и  у добром је стању. Такође, имам још око 3 хиљаде стабала шљиве, око 800 стабала крушке и нешто стабала јабуке“, навео је Чандић.

Фото: Анђелка Ђурић

Према његовим ријечима, резидба је најзначајнија операција у производњи воћа, јер ако се не уради правилно, неће бити ни квалитетног плода нити задовољавајуће количине.

„Треба се водити основним принципима, јер се ни једна воћна врста не орезује исто, тако да све оне захтијевају различиту резидбу“, појаснио је Чандић.

Чандић истиче, да би кречење стабала воћки требало извршити ипак на прољеће, јер је његова основна намјена спречавање почетка вегетације воћки.

Фото: Анђелка Ђурић

Овом приликом, Чандић се осврнуо и на овогодишњи род, додајући да је био изузетно добар, јер је он примијенио на вријеме и на правилан начин све неопходне агротехничке мјере.

Што се тиче прихрањивања воћњака, Фадил Чандић наглашава да је сада идеално вријеме за стајњак и минерално гнојиво са вишим садржајем фосфора и калијума, те са мање азота, јер је то довољно до половине новембра када се одвија формирање пупољка за наредну вегетацију.

Тренутна ситуација са радном снагом није баш најбоља, па Чандић ни не размишља о ширењу ових пет хектара површине под засадима воћа.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*