RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Skupština prije podne samo o akcizama

Istupi predstavnika Poreske uprave i brčanskog Pravobranilaštva, kroz Informaciju o uplati 12 miliona maraka po osnovu akciza na račun Reapublike Srpske umjesto Distrikta, te u ovom kontekstu analize zastupnika, obilježile su prijepodnevni rad Skupštine Distrikta.

«Pet brčanskih firmi su uvoz robe izvršile na graničnom prelazu u RS i da bi robu dovezle morale su uplatiti akcize. Ključno pitanje je jesu li naše institucije uradile dovoljno da uplaćeni novac, prema proceduri, bude vraćen na račun Distrikta, to je osnovno pitanje», stav je predsjednika Skupštine Eseda Kadrića koji naglašava da je sasvim jasno kako su pomenute firme, zbog svega pretrpjele štetu, jer ovdašnja Poreska uprava tereti za iznos koji su već uplatile na jednom od graničnih prelaza države BiH, čiji je i Distrikt dio.

Na puno pitanja su predstavnici Pravobranilaštva i Poreske uprave dali odgovore, no prema mišljenju zastupnika Šemse Sakovića ključno je da 12 miliona maraka, umjesto na računu Distrikta, nalaze se na računu Republike Srpske.

«Pitanje na koje nismo dobili odgovr je zašto nakon brčanskog Pravnog tima koji je u cijelom sporu još 2004. predložio četiri smjernice, od kojih je jedna provođenje cesije, to ni do danas nije urađeno», rekao je Saković

U ime Pravobranilaštva, Ilinka Gavrić, smatra da je učinjen maksimum u datom trenutku, te da neki procesi u ovom kontekstu još nisu sasvim zaključeni.

Inače, stav gotovo svih zastupnika, je da treba sačekati okončanje sudskih procesa. No, ono što je evidentno jeste da novac koji je pripadao Distriktu, a sada je na računima RS, neće biti nimalo lako vratiti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.