RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Strategija o preveniranju korupcije u Distriktu uskoro na Vladi

Zastupnici u brčanskom Parlamentu, u završnom dijelu jučerašnje sjednice, epicentar svog zanimanja usmjerili su na rad skupštinske Komisije za prevenciju i borbu protiv korupcije i kriminala.

Gotovo dijametralno suprotne stavove o radu ovog skupštinskog tijela iznijeli su predstavnici pozicije i opozicije. Opozicija je tvrdila da nije urađeneno gotovo ništa, dok su iz parlamentarne većine tvrdili da pomaka ima.

«Donedavno unutar Skupštine ove komisije nije ni bilo, a sada djelujemo veoma intenzivno. Usvojen je dinamičan Plan rada prema kojem ćemo najkasnije za mjesec dana Vladi dostaviti nacrt Strategije u prevenciji korupcije i kriminala. Od članova izvršne vlasti zahtijevamo da, čim prije, u skupštinsku proceduru vrate set antikoruptivnih zakona kako bi njihovim usvajanjem stvorili preduslove za još kvalitetniji rad pravosudnih institucija», rekao je predsjedni Komisije, Adem Ribić.

Na stavove opozicije da je gvotovo sve u Distriktu, direktno ili indirektno, korupcija, gradonačelnik Siniša Milić je mišljenja da su to potpuno neutemeljene tvrdnje. Ilustrovao je to i primjerom da je za opoziciju čak i obnova mosta u Krepšiću koruptivna aktivnost, što je, ističe, nonsens.

«Ovakve rasprave su dobre jer djeluju preventivno i svima ukazuju na moguće probleme. No, iskreno, korupcija je pažljivo njegovana puno prije ove aktuelne vlasti i borba u njenom preveniranju neće biti nimalo lagana», naglasio je gradonačelnik Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!